MINISTAR POJASNIO

Vili Beroš komentirao zabranu rada nedjeljom: Ovo nije uvođenje nerada na mala vrata

- Nije to nikakav test - rekao je Beroš.

20:52h
0
Foto: Sanjin Bojić

U ponedjeljak kreće popuštanje mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, no ako se epidemiološka slika pogorša, restrikcije se mogu vratiti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u razgovoru za RTL Danas.

Naravno da epidemiološka situacija određuje naš pravac kretanja, a kod nas je ona sad pozitivna. Imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju s relativno malim brojem novooboljelih, što dozvoljava da razmišljamo o popuštanju, no oprezni smo i dalje, vidjet ćemo rezultate i po potrebi reagirati na adekvatan način. Naša strategija je ona čekića i plesa, a sad smo u stadiju plesa. Strategija je dugo promišljana i vrlo egzaktna. Ne očekujemo pogoršanje, ali smo spremni – rekao je Beroš.

Neke županije, poput Istarske, razmišljaju kako bi one popuštale mjere svakih 10 dana, no Beroš kaže da period od sedam dana nije odabran slučajno.

– Strategija je egzaktna, rezultat je razmišljanja epidemiološke struke, konzultacija sa svjetskim stručnjacima i sedam dana je relevantan i adekvatan period da se vide rezultati mjera – rekao je.

Od današnje presice Nacionalnog stožera, jedna od tema koja je preplavila medije jest kako trgovine neće moći raditi nedjeljom pa se mnogi pitaju je li to možda svojevrsni test za stanje poslije koronavirusa.

– Nije to nikakav test – rekao je Beroš.

– Dinamika kretanja i mobilnosti je jedan od najvećih parametara koji pogoduju širenju. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postepeno ih uvodimo. Ako će biti preko radnog tjedna prisutne, dobro je da se onda tijekom vikenda odmori. Ovo nije uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata – odgovorio je Beroš.

 

čitam...