1.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Vlado je stradao pri istovaru, poklopila ga PVC vrata i prozori, a nakon bolovanja dobio i otkaz. Podravska firma mora mu isplatiti više desetaka tisuća eura
V

U jednom trenutku prozori, koji nisu bili pravilno pričvršćeni, počeli su se rušiti na Vladu, koji se u tom trenutku nalazio pored kamiona te zadobio teške tjelesne ozljede u vidu kompresivnog prijeloma trećeg slabinskog kralješka, oguljotinu kože desnog lakta i oguljotinu desnog gležnja

Ne propustite

Poduzeće za proizvodnju PVC stolarije Fugaplast iz Gole, dužno je svom bivšem zaposleniku Vladi iz Koprivnice isplatiti oko 40 tisuća eura ili 300 tisuća kuna, plus zatezne kamate, na račun ozljede koju je zaradio na radnom mjestu pred više od 10 godina.

- Oglas -

Štetu mu moraju platiti zbog pretrpljene fizičke boli, straha, duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti, duševne boli zbog naruženosti, tuđe pomoći i njege, kao i pomoći u kućanstvu, odnosno troškova liječenja i prijevoza radi liječenja.

Nesretni Vlado stradao je 1. listopada 2012. godine, na istovaru u Zagrebu. Kako je rekao pred sudom, toga je dana on osobno bio vozač kamiona te je trebao obaviti i poslove montera PVC stolarije. Uz već unaprijed naručenu ugradnju PVC stolarije, kolega i on su bili dužni odvesti u Zagreb šest do sedam većih i manjih prozora, s tim da je kod kupca trebalo ugraditi četiri prozora, a preostalo ostaviti u salonu tuženika u Zagrebu.

Prijelom kralješka, ozljeda lakta i gležnja

Budući da ih kupac nije dočekao u objektu na kojem je trebalo izvršiti ugradnju prozora, iste su dostavili u salon. Kamion su parkirali ispred prodajnog salona te krenuli istovarivati PVC stolariju i to tako da je kolega ostao na kamionu da bi otpustio zatezače. Najprije je skinuo prozore koji su bili s jedne strane A držača, a onda je skrenuo na skidanje prozora koji su bili na drugoj strani i koji su bili namijenjeni za ugradnju.

- Oglas -

U jednom trenutku prozori, koji nisu bili pravilno pričvršćeni, počeli su se rušiti na Vladu, koji se u tom trenutku nalazio pored kamiona te zadobio teške tjelesne ozljede u vidu kompresivnog prijeloma trećeg slabinskog kralješka, oguljotinu kože desnog lakta i oguljotinu desnog gležnja. Zbog navedenih povreda hospitaliziran je tri dana u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

Vlado je zbog zadobivenih ozljeda bio na bolovanju od 1. listopada 2012. do 30. ožujka 2016., a po završetku bolovanja dobio je otkaz kod poslodavca.

Pred Sudom je bila saslušana i direktorica Fugaplasta, koja je mišljenja da Vlado i kolega, koji je toga dana s njim obavljao istovar, nisu na siguran i pravilan način istovarili stolariju pred salonom. Radilo se o većim prozorima i balkonskim vratima koje je trebalo skinuti s kamiona te je prethodno trebalo skinuti krila, staviti ih na asfalt, potom skinuti okvire i tako ih smjestiti u salon. Prilikom svakog skidanja prozora s nosača trebalo je ponovno pričvrstiti stolariju i istu dodati Vladi koji se nalazio pored kamiona, no očito prozori nisu bili nanovo svaki put pričvršćeni i iz tih razloga došlo je do njihovog rušenja, mišljenje je direktorice.

Sud: Za istovar bila potrebna tri radnika, a ne dva

Osim nje, svoje viđenje događaja dao je i kolega koji je prisustvovao pri istovaru robe. On je kazao kako se sve odigralo u trenutku, kada su preostala za skinuti još dva PVC prozora. Najprije je skinuo zatezač prozora, a u momentu kad je Vladi, koji je bio ispod kamiona, dodavao prozor, preostali sa stalka su počeli padati na njega, gurali su ga prema dolje te je pao na asfalt pored kamiona i zadobio tjelesne ozljede.

Sud je na kraju zaključio kako istovar PVC stolarije s kamiona predstavlja povećanu opasnost, a time i opasnu stvar te je za štetu nastalu zbog pada tužitelja na leđa uslijed rušenja PVC stolarije s kamiona, odgovoran vlasnik trgovačkog društva. Za sud je također nesporno kako je tužitelj bio osposobljen za postupanje po uputama na siguran rad pri utovaru i istovaru PVC stolarije i PVC profila, ali i to da je za istovar navedenih profila bilo potrebno tri radnika koje tuženik nije osigurao.

Odluka koprivničkog Općinskog suda nepravomoćna je i na nju se nezadovoljna stranka može žaliti Županijskom sudu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

nikola večenaj leportinov

Kao dijete klečao je pod puškom mađarskog vojnika, prvu izložbu imao je kao Podravkin portir, a danas boluje od Parkinsa i živi u domu:...

Naivno slikarstvo karakteristično je po motivima iz svakodnevnog života, prekrasnim krajolicima, živim bojama, a osobito po jedinstvenom slikanju na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti