25.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
enigma

Zagrebačka tvrtka pokupovala sva zemljišta od pruge do škole Podolice, građani negoduju jer razrušene kuće nagrđuju ulaz u grad, a o gradnji benzinske nitko ništa ne zna
Z

Kupili su devet parcela veličine 13.000 metara kvadratnih. Najavili gradnju benzinske tik uz školu još 2021., no od tada ni riječi. Ne javljaju se ni nama ni Gradu. S druge strane, građane posebno uznemiruju dvije porušene kuće koje se nalaze odmah uz prometnicu i koje tako stoje mjesecima

Ne propustite

Na Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, neposredno uz novu školu Podolice, odnosno nasuprot željezničke pruge, već mjesecima u ruševnom, derutnom stanju stoje dvije kuće. Iste nagrđuju jedan od frekventnijih ulazaka u grad, ali istovremeno i smetaju susjedima, prolaznicima, mališanima, ali i svima onima koji tamo svakodnevno pješače. Te dvije nekretnine nalaze se uz samu prometnicu i teško ih je neprimjetiti.

Nalaze se na parceli u vlasništvu zagrebačke tvrtke Dirus projekt, koja na tom prostoru planira graditi benzinsku postaju s popratnim sadržajima poput fast fooda. Međutim, ti planovi postoje već dulje vrijeme, o njima smo pisali i prije točno godinu dana, a od tada se ništa nije promijenilo, osim spomenutih razrušenih kuća, koje nagrđuju prostor oko nove škole. Ima li kakvih novosti po tom pitanju zanima i mještane tog dijela grada, a među njima je i nezavisni vijećnik Dražen Mikulec.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija

– Te dvije kuće su prodane, na pola srušene, stravično izgledaju, porušena su drveća koja leže po travi, a to je sve na ulazu u Koprivnicu, u blizini nove škole. Zato tražim da se uputi poziv tvrtki iz Zagreba neka urede tu nekretninu, jer bilo bi vrijeme, to tako stoji već mjesecima. Oni planiraju tamo graditi benzinsku s brzom prehranom i stajalištem za kamione, imate li kakve informacije o tome? Treba li nam to pored nove škole? – pitao je Mikulec gradske čelnike.

U Gradu nemaju nikakve informacije

Sa svime time upoznat je i gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je odmah naglasio da zasad nemaju nikakvu povratnu informaciju od Dirus projekta.

– Apsolutno ste u pravu, te dvije kuće narušavaju pogled prema školi, i mi se pitamo što se tamo događa i zašto se događa, ali odgovora nema. To tako ide kod nas, kad se nešto kupuje, onda se od nas traži da reagiramo i izdamo sve dozvole odmah, a nakon toga ništa me ne pitaj – požalio se koprivnički gradonačelnik na manjak komunikacije od strane čelnika Dirus projekta.

Kuće
Foto: Ivan Balija

Dodao je da su upućeni u njihove planove, ali da o svemu tome znaju jako malo.

– Što se tiče krajnjeg plana, osim toga što se bave prodajom goriva, nismo dobili nikakve dokumente što oni smiju, a što ne smiju, iako tamo imamo jednu specifičnu situaciju. Škola Podolice spada u jedan dio grada, a ovo što su oni kupili je praktički na državnoj prometnici, gdje su nama ruke vezane. No kažem, zasad nemamo nikakvu informaciju što će oni s time, osim da su ponešto srušili i tako ostavili – zaključio je Jakšić.

Kupili devet parcela, sve od glavne ceste do dvorišta škole

Inače, uvidom u geoportal jasno je kako Dirus ima velike planove. Ili ih je imao. Naime, od glavne prometnice na Zagrebačkoj, gdje se i nalaze te razrušene kuće, pa sve do dvorišta osnovne škole pokupovali su doslovno sve parcele. Točnije, pokupovali su devet parcela ukupne veličine 13.000 metara kvadratnih. To je i više nego dovoljno za izgradnju benzinske postaje, koja bi trebala biti uz glavnu prometnicu, pa se logičnim postavlja pitanje što će im ostale parcele i namjeravaju li tamo, primjerice, izgraditi stajalište za kamione, što bi bilo neprimjereno s obzirom na neposrednu blizinu škole.

Kuće
Foto: Ivan Balija

Odgovor na ta pitanja, kao i sva ostala, nemoguće je dobiti, jer na upućene pozive, nažalost, nitko ne odgovara. Do čelnih ljudi Branke Medjugorac i Darka Mitrovića, očito je nemoguće doći. Tvrtka je, inače, u stopostotnom vlasništvu društva Golden trio, a osnovne djelatnosti su joj, između ostalog, proizvodnja, trgovina i transport naftnih derivata te projektiranje, građenje i uklanjanje građevina. Godine 2021. su imali 142 milijuna kuna prihoda, što je za 50-ak milijuna više nego prethodne, odnosno dobit im je iznosila 7,3 milijuna kuna, a godinu dana ranije 1,8 milijuna. Dakle, dobit im je bila veća četiri puta, odnosno najveća unazad barem tri godine.

Po gradu trguju već tri godine

Dirus projekt je sa zadnjim danom 2021. godine imao 93 zaposlenika, a prema uvidu u financijski izvještaj, poslovni plan im je u naredne četiri godine izgraditi više benzinskih servisa po Zagrebu i dva u drugim gradovima. Ne navodi se koja su to dva grada. Inače, po Hrvatskoj imaju desetak benzinskih postaja, koje su preuzeli prije sedam, osam godina od Energoinvesta iz Sarajeva. Te postaje nalaze se u Lipiku, na autocesti Zagreb – Lipovac te u Lipovljanima, Tušiloviću, Dubrovniku, Opuzenu, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Metkoviću.

Kuće
Foto: Ivan Balija

Inače, njihovo ime uz Koprivnicu se veže već nekoliko godina. Prije dvije godine pisali smo da su kupili nekoliko čestica pored kampusa, odnosno rotora kod kampusa, plan je bila benzinska postaja. Sve to u međuvremenu je palo u vodu, jer iz Dirusa nikada nisu Gradu uplatili kupoprodajnu cijenu od gotovo milijun kuna, tako da je zemljište ostalo gradsko. Također, Gradu je ostala i kapara koju je uplatila zagrebačka tvrtka, a koja iznosi 87.000 kuna. Dakle, to je bila slična ideja ovoj koju sad, vjerojatno, planiraju pretočiti na Zagrebačku, gdje je promet još gušći.

Osim toga, zagrebačka tvrtka krajem 2020. predbilježila se i na zemljište u strogom centru grada, gdje je nekada poslovala Sloga. Bivša tvornica je već tada bila napuštena i polurazrušena. Sloga-Gama je tada još uvijek bila u vlasništvu, no Dirus se predbilježio na pravo vlasništva. I ta priča je završena, danas se to zemljište, na kojem bi se trebao graditi Eurospin, nalazi u vlasništvu Lukabella d.o.o., društva iz Čakovca. Kako će završiti priča sa Zagrebačkom ulicom tek ćemo vidjeti…

Kuće
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Predzadnje kolo

Gužvetina na vrhu Prve ŽNL, jedan bod dijeli pet klubova, drugoligaši vode mrtvu trku za naslov

Pred nama je vikend u kojemu će se igrati predzadnje kolo Prve i Druge županijske nogometne lige. Iako je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×