Na tragu Zavičajne zbirke

Zavičajna zbirka koja ima dugu i zanimljivu povijest bit će izložena u dvorcu Batthyany

Danas zbirka broji više od 700 predmeta i stalno se nadopunjava.

12:54h
0
Foto: ludbreg.hr

Povodom Dana muzeja u dvorcu Batthyany u Ludbregu, u petak u 18 sati,  bit će otvorena izložba Na tragu Zavičajne zbirke.

Idejni začetnik i najzaslužniji za formiranje zavičajne zbirke jest Stjepan Belović koji je s učenicima okupljenim u povijesnoj grupi počeo sa sustavnim prikupljanjem predmeta.

Početak prikupljanja datira u 1964./65., a organizirano sakupljanje trajalo je do 1983. godine. Zbirka predmeta tradicijske kulture i baštine ludbreškog kraja s vremenom je mijenjala mjesta na kojima je pohranjena.

Do 1974. godine ona je bila smještena u prostorima osnovne škole, da bi nakon toga bila preseljena u dvorac Batthyany. Naposljetku, nakon 3 provalne krađe i otuđenja te devastiranja predmeta, zavičajna je zbirka 1991. godine premještena u prostor današnjeg CZKI Dragutin Novak Ludbreg.

Prva izložba zavičajne zbirke nakon preseljenja u CZKI organizirana je 1992. godine, a stalni postav je formiran 17. prosinca 1997.

Stalni je postav odabrala prof. Ljerka Albus, viši kustos, a izložena su 54 predmeta od kojih neki nisu dostupni javnosti radi konzervatorskih radova i zaštite. Stalni postav je rasformiran 2005. godine.

Do nastavka daljnjeg sustavnog prikupljanja građe dolazi od 1998. Najveći dio predmeta iz zbirke prikupljen je donacijama građana, pa je u cilju njegovanja atmosfere očuvanja tradicijske kulture ludbreškog kraja pokrenuto i dodjeljivanje zahvalnica za doprinos u očuvanju kulturne baštine onim građanima koji su značajno donirali zbirku.

Zavičajna zbirka je u 2005. godini konačno preseljena u adekvatan depo gdje će se i dalje stručno obrađivati i čuvati. Stalni postav Zavičajne zbirke također je smješten u novouređeni prostor gdje će čekati osnivanje muzeja u kojem bi bio izložen.

Danas zbirka broji više od 700 predmeta i stalno se nadopunjava.
Godine 2016. napravljen je projekt Stalnog postava zavičajne zbirke u dvorcu Batthyany prema kojem bi se stalni postav trebao realizirati do 2018. godine.

Zbirka je registrirana pri Zavodu za zaštitu spomenika kulture RH. Autor fotografija za izložbu je Miroslav Vađunec.

 

čitam...
Loading...