Sjednica strukovne grupe prijevoznika

Zbog sve većeg odlaska iskusnih vozača u inozemstvo i nelogičnosti u obrazovnom sustavu na tržištu rada nedostatak vozača

Uzrok problema nedostatka vozača predsjednik Strukovne grupe prijevoznika Branko Šimunić vidi u kontinuiranom odlasku vozača s iskustvom na rad u inozemstvo i nelogičnostima u našem obrazovnom sustavu.

10:16h
0

Sjednica Strukovne grupe prijevoznika na kojoj se raspravljalo o nedostatku vozača motornih vozila na tržištu rada – aktualnom problemu s kojim se suočava većina hrvatskih prijevozničkih tvrtki, održana je u petak, 16. veljače, u HGK – ŽK Koprivnica.

Uzrok problema nedostatka vozača predsjednik Strukovne grupe prijevoznika Branko Šimunić vidi u kontinuiranom odlasku vozača s iskustvom na rad u inozemstvo i nelogičnostima u našem obrazovnom sustavu. Mladi vozači nakon završenog trogodišnjeg strukovnog srednjoškolskog obrazovanja bez E kategorije ne mogu se zaposliti u svojoj djelatnosti zbog čega ovo zanimanje sve manje mladih smatra atraktivnim.

– Problematična su i prevelika davanja na plaće i ostala javna davanja koja opterećuju poslovanje domaćih prijevoznika, bitno  veća od onih u zemljama u okruženju – naglasio je predsjednik Šimunić.

Predsjednik Strukovne grupe prijevoznika Branko Šimunić
Predsjednik Strukovne grupe prijevoznika Branko Šimunić

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić naglasio je važnost stvaranja učinkovitog sustava koji će stvarati dovoljan broj vozača, no potrebno je barem tri godine kontinuiranog zajedničkog rada gospodarstvenika, obrazovnog sustava, institucija i predstavnika lokalne i regionalne vlasti kako bi se to ostvarilo.

Potrebno je utvrditi odgovarajuće planove upisa, poticati poslodavce da učenike uzimaju na praksu, vežu ih ugovorom, stipendiraju  te zadržavaju nakon završetka školovanja. Mjera koja uskoro ide u realizaciju,  u suradnji s institucijama i školama, je promocija strukovnih zanimanja u osnovnim školama kojom će se pokušati utjecati na percepciju mladih i njihovih roditeljima o atraktivnosti strukovnih zanimanja, a važno je i da se gospodarstvenici, poput predstavnika Strukovne grupe, uključe u osmišljavanje strukovnog obrazovanja Županije, prvenstveno kroz osiguravanje prakse i stipendija koje će im omogućiti kvalitetne radnike.

Sjednici je prisustvovala i v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda  Križevci Vesna Kuterovac sa suradnicima te ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, koji su također dali svoj doprinos raspravi o ovoj važnoj temi. Predstojnica Kuterovac istaknula je napore Zavoda na pronalaženju odgovarajućih radnika koje traže poslodavci prijevoznici te je dodala kako se radi i na osposobljavanju, odnosno prekvalifikaciji nezaposlenih osoba.

Nakon rasprave, sudionici sjednice zaključili su kako je za rješenje problema nedostatka vozača ključno osiguravanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira te aktivno uključivanje poslodavaca u sustavu strukovnog obrazovanja.