Zdravstveni susreti pod suncobranima // Slušali o prvoj pomoći u kući

18:52h
0

Prošli petak građani su na 5. zdravstvenom susretu pod suncobranima imali priliku razgovarati o temi „Prva pomoć u kući” s Damirom Važanićem, bacc.med.tech., djelatnikom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Damir Važanić, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo i glavni tehničar, govorio je o najčešćim stanjima koja zahtijevaju intervenciju hitne medicinske pomoći kao što su gušenje, zastoj rada srca ili prestanak disanja, epileptični napadi i razne ozljede. Naglasio je kako je uvijek dobro prije dolaska hitne medicinske pomoći započeti postupak reanimacije jer je za život ozlijeđenog svaka sekunda važna te objasnio na koji se način postupak reanimacije provodi. Istaknuo je i kako građani često ne pružaju prvu pomoć zbog straha da će pogriješiti što je vrlo loše jer ne mogu pogriješiti.

Istaknuo je kako trebaju biti oprezni jedino prilikom pružanja prve pomoći pacijentima kod kojih postoji sumnja da je ozlijeđena kralježnica. Prilikom gušenja važno je poticati unesrećenog na kašalj, udarati ga po leđima ili primijeniti Heimlichov hvat zato što su to vrlo jednostavni postupci kojima se može spasiti život. Osim toga, građani su dobili odgovore na brojna pitanja vezana uz postupke kod uboda krpelja ili nekih drugih insekata, epileptičnog napada te različitih ozljeda.

U petak 9 kolovoza građani će na 6. zdravstvenom susretu pod suncobranima imati priliku razgovarati s Jasminkom Potočnjak, dipl.physioth. o temi „Pokretom do zdravlja”.