briga za zdravlje

Ženska inicijativa HNS-a organizirala tribinu: U svijetu se svakih 30 sekundi izvrši jedna amputacija

10:54h
0

Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije organizirala je javnu tribinu pod nazivom Liječenje bolesti krvožilnog sustava, čiji je gost predavač bio nezavisni stručnjak dr. Dino Štrlek, specijalist opće i vaskularne kirurgije, s dugogodišnjim iskustvom iz OB Varaždin. Okupljenima je govorio o liječenju bolesti srca i krvnih žila – naime, radi se o najvećoj pošasti modernog doba, a Hrvatska tu nije iznimka budući da se oko 50 posto svih smrtnih slučajeva izravno povezuje s kardiovaskularnim bolestima.

Dr. Štrlek prisutne je uputio da posebnu pažnju obrate na stopala imaju li dijabetes – dijabetičko stopalo jedna je od najčešćih komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti.

– Oboljeli od dijabetesa zbog oštećenja perifernih živaca često su slabije osjetljivi na bol i druge promjene na svome tijelu te promjene na stopalima prođu nezapaženo, a ponekad se primijete tek kad postanu vrlo ozbiljne – kada koža popuca i nastanu rane, kazao je dr. Štrlek.

Nadalje, oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju liječenje i zacjeljivanje tih rana, čime se, upozorio je doktor varaždinske bolnice, stvaraju uvjeti za razvoj bakterijske infekcije vezivnoga tkiva, ali i mišića i kostiju, koje pak se u najtežim slučajevima razvijaju u gangrenu.

– O učestalosti ove komplikacije dovoljno govori podatak da 25% oboljelih od šećerne bolesti bar jednom tijekom života ima znakove dijabetičkog stopala, a koliko je ozbiljna, jasno je iz podatka da se u svijetu svakih 30 sekundi izvrši jedna amputacija kao posljedica dijabetičkog stopala – naglasio je gost jučerašnje tribine.

Takve teške posljedice, kao i brojne druge posljedice šećerne bolesti, moguće je izbjeći držanjem bolesti pod nadzorom, odnosno, redovitom kontrolom razine šećera u krvi. Uz to, posebno su važni i nužni redoviti samopregledi tijela i liječnički kontrolni pregledi te održavanje dobre kondicije i izbjegavanje štetnih navika istaknuto je na ovoj tribini o zdravlju.

– Liječenje dijabetičkog stopala dugotrajan je, kompleksan i skup proces, koji, nažalost, često ima neizvjestan ishod. Liječenje iziskuje suradnju dijabetologa, angiologa, (vaskularnog) kirurga, mikrobiologa, radiologa i ortopeda. Preduvjet dobrog cijeljenja rana je kvalitetna regulacije šećerne bolesti – zaključio je svoje izlaganje dr. Dino Štrlek.

Rad Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije svojim su dolaskom podržale i kolegice iz organizacija žena drugih političkih stranaka, HDZ-a, SDP-a, Mreže, HDS-a i HSU-a, na čemu im zahvaljujemo i vjerujemo da se radi o početku jedne uspješne suradnje.

čitam...
Loading...