što slijedi?

ŽIVOT NAKON KORONE Maske ćemo nositi puno češće, kafići će se zadnji otvoriti, a turista će biti na kapaljku

Kad padne broj oboljelih, pada i snaga širenja virusa, tako da će i on popustiti, iako je kod ovog virusa upravo lakoća prenošenja problem. No mnogi faktori utječu. Vjerujem da ni korona virus nije otporan na sve, kaže Mrsić.

08:31h
0

Svi čekamo dan kad će nam se životi početi vraćati u normalu. Nitko ne zna datum, no gotovo svi se prilično stidljivo nadaju da će to biti u lipnju. Kad god krenuo “dan poslije”, odnosno razdoblje nakon “prvog vala korone”, prilagodba će biti teška, pišu 24sata.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo očekuje da bismo cjepivo mogli čekati nekih 12 mjeseci.

– Vjerujem da će tijekom ljeta situacija biti bolja jer je riječ o kapljičnoj infekciji. Po našoj procjeni trebao bi biti znatno manji broj oboljelih… No do ljeta nećemo steći kolektivni imunitet. Ako virus ostane isti kakav jest, nastavit će se to prokuživanje i trebat će još jedna sezona da se zaustavi širenje infkcije – rekao je Capak za Novu TV i dodao:

– Što se tiče turističke sezone, mi imamo neke prednosti u odnosu na konkurenciju jer je naša epidemiološka situacija puno bolja. Možda možemo očekivati dolazak turista koji se ne najavljuju unaprijed, a domaći turisti moći će uživati u moru…

Liječnik i bivši ministar Mirando Mrsić opisuje na koji način bi nam se mogle  stvari koje smo do jučer uzimali zdravo za gotovo polako vraćati.

– Sve što se prvo zatvaralo, zadnje će se otvarati – uvjeren je Mrsić, koji o “danu poslije sutra” govori iz liječničke i političke perspektive. Prvi na listi buđenja iz korone bit će mali obrtnici i uslužne djelatnosti, poput frizera, pedikera, masera, urara, postolara… S njima će se javiti i potreba za javnim prijevozom kako bi uopće došli do posla. Tako da će tad početi donekle normalnim voznim redom voziti autobusi i tramvaji. No treba imati na umu da će se u mjere popuštanja krenuti u trenutku kad broj oboljelih uzastopno bude puno manji i naglo opadne – pojašnjava.

Ilustracija // Twenty20

Nakon obrtnika i javnog prijevoza, trebale bi se otvarati škole i vrtići. Djecu će na ulazima čekati dezinfekcijska sredstva, a maske će im vrlo vjerojatni biti novi modni krik. Očekujte u školama SpidermaneBatmane i ostale superjunake.

Dok god se ne nađe cjepivo, morat ćemo se ponašati kao Kinezi i Japanci, kojima je sasvim normalno da gotovo uvijek nose maske. Vjerujem da će biti nepisano pravilo da svi koji se prehlade imaju masku. Osobito će se to pojačati s jeseni i zimom. Dakle, maske će dulje biti u primjeni – vjeruje Mrsić, koji smatra da je Hrvatska izbjegla najgori scenarij zahvaljujući javnom zdravstvenom sustavu.

Nakon pandemije bit će neophodno da se strogo razdijeli privatno od javnog zdravstva i da se u javno zdravstvo nastavi što više ulagati. Ono nas je spasilo od najgoreg jer virusna upala pluća je itekako smrtonosna

Restorani i kafići zadnji će se otvarati

Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Vjeruje da će se u normalu najbrže vratiti bolnički sustav i zdravstvo. No stare navike do daljnjeg možemo zaboraviti.

– Sve što bi omogućavalo velika okupljanja, recimo nogometne utakmice, zadnje će biti na redu popuštanja mjera. Patit će kultura jer će kazališta i kina dulje biti zatvorena. Prije će se otvarati hoteli, a zadnji će na redu biti restorani i kafići – smatra Mrsić.

Svi govore da je turistička sezona izgubljena, a Slavonija je već izgubila i predsezonu koja joj je bila vrhunac. A što čeka Jadran?

– Sezona na kakvu smo navikli također neće postojati, no to ne znači da neće biti ni jednoga gosta. Država bi trebala pomoći vaučerima domaćim ljudima i upravo bi oni trebali biti gosti Jadrana ove sezone. Dakle, turizam bi se trebao svesti na domaće ljude. Vjerujem da će, onoga trenutka kad se granice otvore, Hrvatska biti poželjnija destinacija od, recimo, Italije ili Španjolske, pa je za očekivati da će stranci opet htjeti na našu obalu – kaže Mrsić.

No hoće li sav naš trud da se virus suzbije biti doveden u pitanje jer ga strani turisti opet mogu ovdje širiti?

– Kad padne broj oboljelih, pada i snaga širenja virusa, tako da će i on popustiti, iako je kod ovog virusa upravo lakoća prenošenja problem. No mnogi faktori utječu. Vjerujem da ni korona virus nije otporan na sve – kaže Mrsić.

– Ne pokrenemo li ekonomiju i gospodarstvo, čekaju nas i veći problemi od virusa – kaže Mirando Mrsić.

A pokrenuti ekonomiju u Hrvatskoj znači sami jedno – nekako spasiti turističku sezonu.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da je prilično izvjesno kako nećemo imati turističku sezonu kakvu smo očekivali prije pojave pandemije.

– Ova sezona bit će sezona borbe za svaki turistički dan,  razne projekcije za preživljavanje ove krize te se one mijenjaju iz dana u dan. Za turizam bit će nužno produljiti Vladine mjere do minimalno proljeća sljedeće godine, kad možemo očekivati prve ozbiljnije turističke rezultate, ali i donijeti dodatne mjere za poticanje turizma, najviše domaćih gostiju. No ne vjerujem da zadovoljavajuću popunjenost možemo očekivati bez gostiju iz inozemstva – mišljenja je Ostojić.

čitam...