4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Životinjske vrste izumiru zbog fragmentacije šuma
Ž

Ne propustite

Međunarodni tim znanstvenika upozorava kako su životinje u fragmentiranim dijelovima kišnih šuma suočene s mogućim nestankom. Naime, studija koja je provođena tijekom 25 godina pokazala je gotovo potpuni nestanak autohtonih vrsta malih sisavaca u šumskim fragmentiranim staništima koja su nastala zbog izgradnje hidroelektrana na Tajlandu.

Voditelj projekta Luke Gibson s državnog Sveučilišta u Singapuru navodi: “Ovo je poput ekološkog armagedona. Nitko nije mogao niti zamisliti ovakvo katastrofalno lokalno izumiranje.”

“Od životne je važnosti da se razumije što se događa s vrstama u fragmentiranim šumama jer će sudbina svjetske bioraznolikosti ovisiti o tome.” navodi Antony Lynam iz Društva za zaštitu divljih svojti (Wildlife Conservation Society).

Deforestacija u Rio de Janeiru (foto: Wikimedia Commons)Ova studija je napravljena s ciljem da se istraži koliko dugo vrste mogu preživjeti u fragmentiranim šumskim staništima. Kada bi vrste u takvim izoliranim fragmentima preživjele nekoliko desetaka godinato bi bilo dovoljno vremena da se izgrade prijelazi za životinje ili se obnovi šumsko okružje i time se spase dotične vrste.

Naime, studija je pokazala kako u periodu od 13,9 godina nestaje 50% vrsta. Također osim izoliranih šumskih fragmenata pojavljuje se i drugi problem, a to je invazivna vrstamalezijskog štakora (Rattus tiomanicus) koja rapidno raste i uništava sve autohtone vrste malih sisavaca. Ova vrsta štakora preferira sela i agronomska zemljišta, no također ulazi i u narušena šumska staništa. Lynam navodi: “Iz ovog se također vidi kako efekt fragmentacije staništa zajedno s invazivnim vrstama može biti smrtonosan za autohtone vrste životinja.” Gibson upozorava kako je bitno da se očuvaju velika netaknuta prirodna staništa jer samo time se može osigurati očuvanje bioraznolikosti.

Studija je objavljena u časopisu Science pod imenom “Near-Complete Extinction of Native Small Mammal Fauna 25 Years After Forest Fragmentation” i smatra se važnom jer se šume diljem svijeta smanjuju te se stvaraju izolirani fragmenti šuma.

izvor: biologija.com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×