ŽUC planira novo kreditno zaduženje

14:07h
0
Krešimir Janach // foto: Radio Koprivnica

 

Jedna od tema posljednje sjednice Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste bio je i prijedlog plana obnove i modernizacije cesta iz sredstava budućeg kredita. ŽUC će naime iduće godine otplatiti postojeći kredit u iznosu od 35 milijuna kuna, a da bi se moglo udovoljiti obnovi barem dijela prometnica koje su najtrošnije, kreditno zaduženje jedini je način, izvijestio je ravnatelj ŽUC-a Krešimir Janach. Kaže da je u prijedlogu trošenja novih 35 milijuna kuna kredita na prvom mjestu obnove cesta.

– Predvidjeli smo radove u cijeloj županiji, to bi opet bilo oko 50 kilometara obnovljenih kolnika, s time da jedan ovakav kredit, kao što je i sadašnji, ne bi bilo problema da se otplati ponovno kroz sedam ili do 10 godina, a da se te ceste stave u upotrebu i zapravo spase od propadanja, jer mi sada imamo oko 60-70 kilometara starih cesta koje zahtijevaju da se pod hitno napravi obnova asfaltnih kolnika – rekao je Janach.

 

U prijedlog je uvrštena i izgradnja ceste preko Grubaševca i spoja s gradom Ludbregom, dodao je Janach. Potpuni prijedlog s troškovnicima i fotografijama prvo će se naći pred članovima Upravnog vijeća ŽUC-a, a ako ga prihvate proslijedit će ga na prvo okupljanje vijećnika Županijske skupštine. Ako za njega bude dovoljno vijećničkih ruku, kredit bi mogao biti realiziran u ovoj, a u trošenje bi išao 2012. godine.

– Mislim da je to realno jer nema nikakvih naznaka da bi se druga dodatna sredstva dobila za održavanje cesta, a mi ih moramo održavati, kaže Janach.

Pri tom ravnatelj ŽUC-a Janach očekuje da i Hrvatske ceste ispune svoj dio posla. Ove godine to bi bila izgradnja rotora na zaobilaznici kod Starogradske u Koprivnici, a dogovarana je i izgradnja trećeg voznog traka na usponu u Sokolovcu te rješavanje crne prometne točke u Borovljanima.

Izvor: Radio Koprivnica