11.7 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
INTERREG V-A

Županijske ustanove dobile sredstva za vrijedne projekte, Ljubić: Usavršit će se znanje, poboljšati materijalno stanje i steći nova prijateljstva
Ž

Ravnatelj Gimnazije Fran Galović Koprivnica Vjekoslav Robotić govorio je o njihovu eko-projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, u kojemu će sudjelovati s Gimnazijom Csurgo te Srednjom školom Prelog.

Ne propustite

Nekolicini ustanova Koprivničko-križevačke županije na natječaju INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. odobrena su sredstva za različite projekte. Ukupna vrijednost natječaja bila je nešto viša od 20 milijuna eura.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kazao je kako Županija potiče ustanove na javljanje za europske projekte kojima se ostvaruju benefiti za zaposlene, ali i cjelokupno stanovništvo. Istaknuo je sektore zdravstva i obrazovanja na koje je Županija posebno orijentirana u svojem radu.

– Glede INTERREG V-A projekta, prošlo je deset projekata. Nadam se kako ćemo i ubuduće uspješno povlačiti sredstva. Profesori i učenici usavršit će svoje znanje, poboljšat će se materijalno stanje, a steći će nova znanja te prijateljstva – kazao je Ljubić.

Ratimir Ljubić // Foto: Marko Dedić

Ravnateljica PORA Razvojne agencije Melita Birčić napomenula je da otpočetka sudjeluju u provedbi ovoga programa.

– Objavom natječaja informirali smo sve koji su se mogli uključiti. Samo za ovaj program pripremali smo 11 projekta vrijednih oko osam milijuna eura, pri čemu valja napomenuti kako su uključeni i partneri s mađarske strane. Institucije su kroz godine osnažile kapacitete. Drago nam je što ustanove mogu samostalno pripremati i provoditi EU projekte. Naglasila bih da PORA kao regionalni koordinator u okviru pripremila i provodila pedesetak projekta vrijednih oko 307 milijuna kuna. Daljnju funkciju obavljat ćemo u okviru program Uz PORA-u po potporu. Svim dionicima i javnopravnim tijelima pružat ćemo besplatnu stručnu pomoć u pripremi i provedbi EU projekata. Cilj je da ih što više bude odobreno i uspješno provedeno – navela je M. Birčić.

Melita Birčić // Foto: Marko Dedić

 

Ravnatelj Gimnazije Fran Galović Koprivnica Vjekoslav Robotić govorio je o njihovu eko-projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, u kojemu će sudjelovati s Gimnazijom Csurgo te Srednjom školom Prelog.

Vjekoslav Robotić // Foto: Marko Dedić

– Temeljna ideja bila je povezati se na tri razine: voda, zrak i zemlja. Naša će se Gimnazija baviti aqua mobilnošću, kemijom, fizikom, geografijom i poviješću vode. Djecu poučavamo modernim vrednotama, osamdesetak učenika svake škole obučit će se eko-vještinama. Cilj je dvije tople sezone provesti na otvorenom. Uz jačanje personalnih i materijalnih kapaciteta, dobivamo opremu za aqua mobilnost škole te niz edukacija i ostalu opremu vezanu uz ekologiju – kazao je Robotić, dodavši da je apliciranje na projekte jedini pravi put da bi škole bile konkurentne na europskoj razini.

Zlatko Martić // Foto: Marko Dedić

Ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Zlatko Martić potom je objasnio kako će s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica, ali i romskom udrugom iz Sigeta te romskom školom iz Pečuha, biti dio projekta kojim se želi pomoći romskoj populaciji s obje strane granice.

– Želimo romskoj djeci olakšati ulazak u obrazovani sustav. Izradit ćemo neformalni kurikulum za obrazovanje odgajatelja koji će pomoći učenicama u projektu, nabaviti opremu za izradu videa o romskom načinu života i životnim uvjetima, izraditi web stranicu kao platformu za romsku web televiziju te organizirati Romski dan filma. Projekt vrijedan oko 250 tisuća kuna, pri čemu je udio naše škole oko 41 tisuću eura, unaprijedit će život zajednice – ispričao je Martić, zahvalivši se kao i Robotić na potpori koju imaju od Županije te PORA-e.

O projektu Robotiko je, pak, govorio ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar. Projekt je, kazao je, vrijedan oko 237 tisuća eura, a partneri su Osnovna škola Ferdinandovac i Osnovna škola Csurgo.

Darko Špoljar // Foto: Marko Dedić

– Cilj je popularizacija STEM područja. Sudjelovat će nastavnici i djeca, a obje škole dobit će potrebnu opremu. Nastojat ćemo napraviti inovacije na području edukacije te na temelju audiovizualnih, interaktivnih materijala u školama stvoriti uvjete za daljnji rad. Obogatit ćemo škole opremom, što Koprivničko-križevačka županija uvijek nastoji napraviti. Projekt će biti komplementaran projektu Centra kompetentnosti – izjavio je Špoljar.

Slavko Kenđelić // Foto: Marko Dedić

Ispred Osnovne škole Ferdinandovac bio je ravnatelj Slavko Kenđelić.

– Dobit ćemo potrebnu opremu, jedan od ciljeva jest razvoj kurikuluma robotike kojim ćemo nastojati ponuditi novu koncepciju izobrazbe učenika, a tu su i jačanje kapaciteta učitelja koji će primati znanje na radionicama te međusobna suradnja uključenih i prijenos iskustva i znanja – pojasnio je Kenđelić.

Ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije bila je ravnateljica Željka Kolar.

Željka Kolar // Foto: Marko Dedić

– Projekt koji ćemo provoditi vezan je za naša zaštićena područja kojih imamo mnogo. Ali ovaj je vezan za najveće područje – regionalni park Mura-Drava. Ono je važno na međunarodnoj razini. Sudjelovat će pet partnera iz Hrvatske i dva iz Mađarske – rekla je Ž. Kolar.

Projektom vrijednim 1.495.884,75 eura cilj je, objasnila je, unaprijediti upravljanje prekograničnim biosfernim rezervatom, i to tako da se u svim dokumentima uspostavit zajednički cilj usmjeren na upoznavanje područja i njegove raznolikosti. Među ostalim, sadržavat će prijedloge zaštite područja i uključivanja lokalnog stanovništva u zaštitu prirode.

– Nadam se da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti očuvanju prirode – zaključila je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

SRETAN IMENDAN

[IMENDANI] Energični Benjamin i ležerni Ljubomir danas imaju razloga malo proslaviti

Kakav par lijepih imena! Benjamin i Ljubomir danas slave imendan. Benjamin je bučan, energičan, nepristran, jasan, aktualan, magičan, interesantan i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti