Županijski branitelji podsjetili na vojno-redarstvenu akciju Maslenica

07:34h
0
Podravski branitelji u akciji Maslenica

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Koprivničko-križevačke županije prisjetila se vojno-redarstvene akcije Maslenica, prve velike oslobodilačke operacije hrvatske vojske i policije. Želeći podsjetiti javnost, članovi udruge poslali su dopis u kojem iznose detalje vezane uz akciju, koja je počela 22. siječnja 1993. godine, a u njoj su sudjelovali i pripadnici specijalne policije Omega s našeg područja, koji su radili u SJP Omega Bjelovar, a poznati kao Podravski vod.

Podravski branitelji u akciji Maslenica– U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Također, ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruča. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a 70 ih je ranjeno – istaknuo je Mirko Hanžeković iz udruge.

Dodao je i kako će operacija Maslenica ostati trajno zabilježena u hrvatskoj povijesti, jer je u svega nekoliko dana Hrvatska vojska u cijelosti uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage.

Podravski branitelji u akciji Maslenica– Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – ističu iz udruge, dodajući kako je posebno teško bilo pripadnicima specijalne policije na Velebitu koji su napadna djelovanja izvodili u nepovoljnim klimatskim i terenskim uvjetima, po izuzetnoj hladnoći, snijegom i ledom prekrivenim strminama, a sve praćeno hladnim zimskim vjetrovima.

Svake se godine u spomen na tu važnu akciju organizira i mimohod postrojbi sudionica operacije Maslenica u Zadru, a ovoga je puta vijenac za pale branitelje položio i predsjednik Sabora Josip Leko rekavši kako je akcija Maslenica utjecala na uspješan završetak Domovinskog rata.