VODSTVO STRANKE

Županijski HNS prokomentirao kurikularnu reformu i problematiku prosvjetnih radnika, J. Pavlović: Zaslužuju veće plaće, ne smiju biti zakinuti

HNS je obećao reforme, i to je napravio. Nakon više od 20 godina dočekali smo pokretanje reforme u hrvatskom školstvu, kazala je predsjednica županijskog HNS-a.

11:00h
0
Foto: Marko Dedić

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke (HNS) Koprivničko-križevačke županije danas se u svojim prostorijama dotaknula kurikularne reforme povećanja plaća prosvjetnim radnicima.

Predsjednica županijskog HNS-a Jasmina Pavlović, za početak, podsjetila je kako je križevačka Srednja škola Ivana Seljanca prva u županiji ušla u eksperimentalni program Škola za život.

Zahvaljujući inicijativi HNS-a, uz podršku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske krenula je Škola za život. Svih 36 osnovnih i srednjih škola županije krenulo je s kurikularnom reformom. Oko 12 tisuća učenika započelo je novu avanturu po novim pravilima – započela je J. Pavlović.

Za učenike i roditelje to znači, objašnjava, kako će se učiti po suvremenom programu, nastava će biti interaktivna, nema učenja napamet, torbe su lakše te se uči kritički promišljati. Država učenicima financira knjige i tablete, a time će kućni budžet biti manji.

– HNS je obećao reforme, i to je napravio. Nakon više od 20 godina dočekali smo pokretanje reforme u hrvatskom školstvu – izjavila je.

Jasmina Pavlović // Foto: Marko Dedić

Najavila je sljedeći cilj – ispravljanje nepravde koja je snašla učitelje, nastavnike, profesore i ravnatelje. Riječ je o koeficijentu plaće, i to rebalansom proračuna ove godine, dok bi od 1. siječnja 2019. godine stiglo dodatno pojačanje.

– Zaslužuju veće plaće, ne smiju biti zakinuti. Budućnost je na našoj djeci, a oni su ti koji prenose znanje i ono što djeca trebaju znati – zaključila je J. Pavlović.

Potpredsjednik županijskog HNS-a Goran Pakasin naglasio je kako se projekt kontinuirano mora usavršavati kako bi stigao do cilja, odnosno savršenstva. Iznio je kako je u projekt uključeno 839 milijuna kuna iz europskih fondova, čime sav teret nije iz državnog proračuna. Iz državne blagajne, točnije, dolazi 130 milijuna kuna.

Goran Pakasin // Foto: Marko Dedić

– Uključeno je 1300 škola. Kroz budžet nisu opremljeni samo kabineti uključenih škola. U postupku nabave su tableti koji će biti na raspolaganju učenicima petih i sedmih razreda. Dakle, svakom učeniku po jedan tablet – objasnio je, dodavši kako će u prvom razredu jedan tablet dolaziti na četiri učenika.

Time se, nastavio je, osnovnoškolci pripremaju na korištenje tehnologije neophodne za tržište na kojemu je konkurencija sve snažnija.

Dodajmo kako su se vodeći ljudi županijskog HNS-a dotaknuli i županijskog školstva.

– Gotovo svakodnevno čitam kako naši učenici nižu razne medalje i nagrade, što me veseli. Imamo kvalitetne profesore i djecu zainteresiranu za napretkom. Poput robotičara, matematičara ili sportaša. Kvalitetno radimo – kazala je za kraj.

Foto: Marko Dedić

čitam...
Loading...