Obrtnici idu u Norvešku

Županijskoj komori odobrena sredstva za inovativni projekt težak 30.000 eura

16:30h
0
Županijska Obrtnička komora potpisala ugovor s Norvežanima // Foto: Obrtnička komora KKŽ-a

Plan je naših sedam obrtnika uputiti u Norvešku na edukaciju vezanu uz instaliranje postrojenja za proizvodnju energije iz biomase. Potom bi četiri Norvežana posjetila našu županiju.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije pokazala je koliko je uspješna u povlačenju bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova.


Naime u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Bilateralnim fondom EGP-a i Kraljevine Norveške. Time je Obrtničkoj komori odobreno gotovo 30.000 eura.

Ugovor je uime županijske Komore potpisao predsjednik Zvonko Pecikozić, a za provedbu ugovora odgovoran je njen tajnik Božo Barać.

– S obzirom na to da smo dosad dosta toga radili vezano uz  solarnu fotonaponsku energiju, sada smo se odlučili usmjeriti na rad s obrtnicima koji se bave postavljanjem takvih postrojenja, a kako je Norveška lider u Europi po pitanju održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, ovakav je projekt i suradnja za nas veliki uspjeh – rekao je tajnik Barać.

Plan je naših sedam obrtnika uputiti u Norvešku na edukaciju vezanu uz instaliranje postrojenja za proizvodnju energije iz biomase. Potom bi četiri Norvežana posjetila našu županiju, gdje može mnogo više naših ljudi sudjelovati u edukacijama i razmjeni iskustava.

– Naši će norveški partneri posjetiti elektrane na biomasu na našem području, poput one u Svetom Petru Orehovcu i Virju te obrtnike koji ju koriste kao gorivo. Osim toga, zajednički ćemo raditi na priručnicima za postavljanje postrojenja za proizvodnju energije iz biomase, a krajnji je cilj prenositi znanje i po susjednim županijama – objasnio nam je Brać koji drži da na ovakav način Komora pokazuje kako se iskorištavanjem obnovljivih izvora energije ponaša ekološki, održivo i ekonomično.

Projekt će se provoditi u razdoblju od početka rujna do ožujka iduće godine.

Barać je izrazio zadovoljstvo i ponos dobivanjem ovih sredstava, jer su prošli u velikoj konkurenciji uz značajne projekte, primjerice, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te CARNET-a, a i imena koja su prisustvovala potpisivanju govore mnogo.

Potpisivanju je nazočio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, predstavnik norveškog Veleposlanstva, pomoćnici ministra vanjskih i europskih poslova te ministra regionalnog razvoja i fondova EU i drugi.

čitam...