18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županu i njegovim zamjenicima smanjene plaće
Ž

Ne propustite

Kao i većini njihovih kolega u ostalim županijama, po drugi put ove godine smanjene su plaće koprivničko-križevačkog župana i njegovih zamjenika. Razlog za to je novi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi koji je stupio na snagu u ožujku, a kojim je određeno da plaća župana ne može biti veća od umnoška koeficijenta 6,42 i osnovice za izračun plaća državnih dužnosnika. Tu osnovicu je utvrdila Vlada u bruto iznosu od 4.630 kuna, a umnožak može biti uvećan pola posto za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20%. Prema istom zakonu, najviši koeficijent za izračun plaće zamjenicima župana je 5,30. Iako je oporba iz redova SDP-a i HNS-a ovakav Zakon o plaćama ocijenila novom centralizacijom državnih ovlasti, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine nisu se sažalili i bili protiv smanjenja plaća vladajućih. Dapače, SDP-ovom Stjepanu Heneziju nimalo se ne sviđa da profesor na visokoj školi ima koeficijent dva, liječnik specijalist 2,45, suci ustavnog suda 6,47, a župani navedenih 6,42, kao i primjerice ministri.

– Nije korektno ili u najmanju ruku je čudno u toj našoj državi da ako provodimo već drugo smanjenje u mandatu, da župan ima plaću premijera. Jer to bi bilo tu negdje, kazao je S. Henezi.

Također, Heneziju nije logično odlučivati o plaćama župana i dožupana, a ne i o primanjima županijskih službenika i namještenika, jer tek tada bi se vidjelo je li ispoštovana odluka da mase plaća ne smiju prelaziti 20% izvornih prihoda. Zato je predložio da odluke budu donesene u paketu, ali i sa drugačijim koeficijentima za županijske čelnike.

 

– Bilo bi dobro da predlagatelji koji će predložiti odluku u slijedećem koraku razmotre i prijedlog SDP-a da koeficijent župana bude pet, a koeficijenti njegovih zamjenika 4,25, što je 85% od županovog koeficijenta, formulirao je prijedlog svojeg Kluba vijećnika Henezi.

S njegovim stavovima o novoj centralizaciji župan Koren se složio i osudio državno određivanje plaća na razini općina, gradova i županija, no smanjenje koeficijenata nije podržao.

– Ja ne želim vama govoriti o tome koliko radim i koliko sam svoj život podredio poslu koji radim. Jer vi se možete tome smijati, a netko to može zaista pozitivno percipirati. To je nemjerljivo. Može naravno to biti i manje, više ne može, ali mislim da nije korektan prijedlog svođenja koeficijenta župana na pet, mislim da je to u šali rečeno, jer iz toga bi proizašlo da ja zapravo ne bi imao ništa veću plaću i od pročelnika, premda time ne smatram da pročelnici nemaju važnu i odgovornu ulogu, uzvratio je župan Koren.

Klub SDP-a i HNS-a pokazao je da se nimalo ne šali ponovivši svoj prijedlog manjih koeficijenata, no za njega nisu imali dovoljno ruku u zraku. Glasovima pak koalicijske većine predvođene HSS-om i HDZ-om prihvaćene su predložene vrijednosti za obračun, pa će od ovog mjeseca župan imati plaću za oko 2.000 kuna manju, ona će iznositi 17.000, a njegovim zamjenicima stanjit će se za 500-njak kuna, pa će primati oko 16.000.

tekst: Radio Koprivnica

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice!

Anastazija i Bosiljka današnje su slavljenice. Anastazija je prilagodljiva, prirodna, ambiciozna, poticajna, uredna, pustolovna, poletna, samostalna, vesela i simpatična osoba. Bosiljka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×