19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obnovljivi izvori energije

Ministrica Marija Vučković u posjetu županiji potpisala ugovore s tri poljoprivrednika koji će na svom PG-u pokrenuti druge djelatnosti
M

Ne propustite

Već u osam sati ujutro ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Križevce, u Upravnu zgradu tamošnjeg Visokog gospodarskog učilišta. Dočekali su ju župan Koren, gradonačelnik Mario Rajn i Marijana Ivanek Martinčić, dekanica VGU Križevci.

Nakon radnog sastanka ministrica je otišla u posjet laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala u sklopu Visokog gospodarskog učilišta, da bi zatim produžila u Koprivnicu.

Tamo su ju na još jednom sastanku dočekali župan Koren, dožupan Ratimir Ljubić i gradonačelnik Mišel Jakšić. Raspravljalo se o stanju poljoprivrede u županiji. Pred medije je prvi izašao župan Darko Koren koji se zahvalio ministrici na dolasku i pobrojio aktivnosti koje su dotad odradili.

Svi skupa smo svjesni da bez znanja i novih tehnologija poljoprivreda nema perspektivu. Stavili smo naglasak na nekoliko nama bitnih tema kao što je izgradnja hladioničkih i skladišnih kapaciteta. Između ostalog naglasili smo i povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom. Bez aktivne uloge države u subvencioniranju proizvodnje teško ćemo ostvariti zacrtane ciljeve – kazao je čelni čovjek Koprivničko-križevačke županije.

Nakon njega obratila se danas glavna gošća, ministrica Vučković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Gubimo zanimanje za poljoprivredna i prerađivačka zanimanja, mi (ministarstvo) ćemo ih aktivnim mjerama i suradnjom nastojati potaknuti. Sektor stočarstva suočio s brojnim poremećajima, poput pandemije koronavirusa i afričke svinjske kuge. Nadalje, i posljednjih osam mjeseci prvi put iz mjeseca u mjesec imamo blago povećanje proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj, a učinit ćemo sve da to postane trend.

Pokušat ćemo pomoći onima koji su najugroženiji, a to su mali isporučitelji u udaljenim područjima. Mogu najaviti da će ministarstvo poljoprivrede uskoro pokrenuti javni poziv za iskazivanje interesa kako bismo odredili lokacije budućih skladišno-distribucijskih centara – rekla je, između ostalog, ministrica Vučković.

U prostorijama Županijske uprave ministrica je uručila tri ugovora kojima ‘šalju jednu dodatnu poruku’ pored ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

– Smatramo da poljoprivredi može značajno pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije. Isto tako, uručili smo dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnost na PG-u jer to obogaćuje život čovjeka na selu i doprinosi interesu mladog čovjeka za bavljenjem poljoprivredom – rekla je dodavši kako namjeravaju povećati potpore za mlade poljoprivednike u narednom razdoblju.

Milenko Dulikravić primio je subvenciju od skoro 120 tisuća kuna na iznos od 170 tisuća kuna za nabavu sunčane elektrane, dok su 100-postotnu subvenciju primili Alen Horvat za ‘Pokretanje usluge malčiranja na OPG-u Alen Horvat’ (371.195 kn) i Zoran Pavunić za ‘Ulaganje u pokretanje nove nepoljoprivredne djelatnosti’ (371.195 kn). U ime poljoprivrednika obratio se Alen Horvat.

Foto: Ivan Balija
Alen Horvat // Foto: Ivan Balija

– Bavimo se ratarstvom. Jedna djelatnost sama ne može opstati, ovaj ćemo novac uložiti u proširenje posla. Dokumentaciju nije teško prikupiti, projektant nam je pomogao u pisanju projekta – izjavio je A. Horvat.

Ministrica Vučković nastavlja svoj posjet županiji, odmah nakon obraćanju medijima krenula je put Kozarevca, naselja u sklopu općine Kloštar Podravski gdje će na OPG-u Imbrišić svečano otvoriti kušaonicu sirane.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×