Antonio Grgić izlaže u Galeriji Koprivnica, otvorenje u petak u 20 sati

15:45h
0
grgic izlozba

Otvorenje samostalne izložbe Antonia Grgića održat će se u petak, 25. travnja u 20 sati u Galeriji Koprivnica. Nakon više skupnih izložaba i samostalnih nastupa u zemlji i inozemstvu ovaj će koprivnički autor, poznat po svojim urbanim intervencijama, skulpturama u prostoru i idejama o prostornim zahvatima, prvi puta pokazati svoj rad i u rodnome gradu.

Antonio Grgić je arhitekt po obrazovanju. Nije s toga čudo da razmišlja i djeluje u kategorijama prostora. Ali, umjesto formiranja plašta kojim bi zatvorio prostor on ga razrađuje, defunkcionalizira, dekonstruira i čini ga relativnim.

Glavni alati pri tome su veći broj vratiju koji su nekada, prije pretvaranja prostora u kome izlaže u galeriju, imali svoju uobičajenu funkciju, i ogledala koja su postavljena tako da „prate” posjetitelja u njegovu hodu u izlagačkom ambijentu.

Vrata više nisu granica između vanjskog i unutarnjeg, ogledala više ne predstavljaju samo narcistički objekt: oni su sada predmeti koje autor koristi kako bi govorio o labilnoj, nejasnoj poziciji čovjeka.

Izložba dakle propituje ista ona pitanja o kojima slikari govore slikama, kipari skulpturama, performeri scenskom akcijom.

Naviknute na takve umjetničke projekte posjetiteljima će, zasigurno, trebati proces prilagodbe. Ali, što je umjetnost nego izazov i zahtjev za transformacijom!

Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice