0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Topla prognoza

Malo smo se rashladili, no temperatura će rasti! Bablje ljeto je pred vratima, evo koliko će jesen još pričekati
M

Osim lijepog vremena, bablje ljeto prepoznajemo i po sveprisutnim rojevima mušica i nitima paučine koje lete zrakom

Ne propustite

Bablje ljeto stiže u Podravinu i Prigorje. Izraz je to dobro nam poznat i čim ga čujemo, znamo na što se odnosi i da nas čeka lijepo vrijeme. Oblaci, kiša i vjetar koji su obilježili vikend polako će napustiti naše krajeve. Posljednji tjedan rujna i početak listopada bit će u znaku stabilnog i sunčanog vremena, ali ipak s laganim prizvukom tek pridošle jeseni.

Od utorka sunčanije i toplije, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod. Slično će biti i u nastavku tjedna. Dugoročnije prognoze zasad složno ukazuju na to da će takvo vrijeme potrajati. Da smo ipak u jeseni podsjećat će nas svježa jutra, ponegdje s prvim jesenskim maglama:

Izgledi vremena od 27. do 29. rujna 2023.
Izgledi vremena od 27. do 29. rujna 2023. Izvor: DHMZ.

Nešto malo kiše moguće je u subotu, ali osim toga bit će lijepo i mirno.

Zlatni rujan

Nakon nestabilnog srpnja i kolovoških poplava, ovogodišnji će rujan ostati zapamćen po vremenu primjerenom pravom kasnom ljetu. Sunca i topline uistinu nije manjkalo. Uključujući i današnji, do sada smo u rujnu imali samo sedam dana s najvišom dnevnom temperaturom nižom od 25 Celzijevih stupnjeva. Do subote takvih je dana bilo samo četiri.

Imali smo i tri dana s temperaturom višom od 30°C. Za rujan je to dosta visoka brojka; prema klimatološkom prosjeku od 1961. – 1990. takvi, službeno zvani “vrući dani” u Koprivnici su se javljali četiri puta u deset godina. (Nemamo podatke za prosjek 1991. – 2020.) U svakom slučaju, rujan je bio vrlo topao i prošao je samo s jednom jačom promjenom vremena.

Prošle smo godine u ovo doba bili na pragu prvog mraza, a nakon toga nam je stigla i obilna kiša.

Što je zapravo bablje ljeto

Bablje ljeto je razdoblje stabilnog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena koje se javlja nakon kalendarskog dolaska jeseni. To znači da svi koji kažu “vraća nam se bablje ljeto” nisu u pravu jer prije ove subote, 23. rujna, bablje ljeto nije ni moglo doći. To je bilo pravo, redovno ljeto. Kasno, ali ipak ljeto.

Bablje ljeto: rojevi mušica u zraku i niti paučine na tlu
Bablje ljeto: rojevi mušica u zraku i niti paučine na tlu. Foto: Marko Posavec

Ugođaj babljeg ljeta lijepo je opisao Ivan Horvat u svojoj “Beloj niti” iz 1971.:

“Topli rujenski den. Hilade mušic leti vu luftu. Pavočine se žene. Kaj beli biči plavaju i zvijajo se po zraku i navlače na grmje svilne šlajere. Sonce greje, al neje više onak svetlo i vroče kak v leti – žoti se kaj velika sončenica na jesenskom nebu. Slabeše je pak nemre splaziti na nebeski vrh. Sinokoše su žotozelene, strnje se kresi kajda je nešče pobol v zemlo čudaj zlatne iglic. Drava se pospano i leno vleče čez ravnico kaj debela bela kača.”

Tu su spomenute dvije prirodne pojave karakteristične za takvo razdoblje lijepa vremena u ranu jesen. To su rojevi mušica koje posebno dobro vidimo kasno u danu, kada se Sunce sprema na počinak. Druga su niti paučine koje prekrivaju polja i žbunje, a nošene povjetarcem i lebde u zraku pa se ponekad zapliću i u kosu. Govorilo se da ako se nit paučine uhvati na kosu mlade djevojke, slijedi vjenčanje.

Bablje ljeto još se zove i miholjsko ljeto po Miholju, blagdanu svetog Mihaela arhanđela (29. rujna). Podrijetlo naziva “bablje ljeto” nije sasvim jasno. Koristi se u brojnim slavenskim jezicima i neki kažu da potječe od češkog izraza “babi leti” koji se odnosi upravo na tu paučinu koja lebdi zrakom i kao podsjeća na sijede vlasi starih baka. Na tom tragu je i teorija da “baba” u jednom smislu znači “vještica” pa da je onda takvo vrijeme “izvrnuto, naopako” – neprimjereno dobu godine.

A ako se takvo razdoblje lijepa vremena pojavi u studenom, često se zove martinjsko ljeto po svetom Martinu kojeg slavimo 11. studenoga.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Divna prigoda

FOTO Biskup Radoš krstio peto dijete u obitelji Seleš, Ivana i Ivan: Izazovno je imati veliku obitelj, a djeca su stvarno najveće bogatstvo

Advent je u župi svetog Jurja u Đurđevcu počeo na najljepši mogući način, krštenjem petog djeteta u obitelji Ivane...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti