23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Realizacija koncepta Smart Factory

Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Hrvatska ugovorili izgradnju energetskog postrojenja u sklopu tvrtke u Đurđevcu, u vrijednosti 17 milijuna eura: Značajno će se doprinijeti uštedi električne energije
B

Nakon puštanja u pogon, postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju. Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku nešto manje od 6 MW.

Ne propustite

Bauwerk Group Hrvatska, članica Bauwerk Group, vodeći proizvođač i dobavljač premium parketa, i E.ON Solar, dio E.ON Hrvatska Group, lider u sektoru energetske infrastrukture rješenja za poslovne korisnike, sklopili su ugovor o izgradnji energetskog postrojenja na biomasu u Bauwerku u Đurđevcu. Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je dosadašnja investicija E.ON-a Hrvatska ugovorena prema PPA ugovoru na sedam godina nakon puštanja u pogon. Ovim rješenjem Bauwerk Group nastavlja realizaciju svoje strategije održivosti u osiguravanju energetske neovisnosti i smanjenju indirektne emisije ugljičnog dioksida.

Ovaj zahtjevni projekt izgradnje trajat će nešto više od godinu i pol dana po principu ključ u ruke gdje će stručnjaci iz E.ON-a isporučiti sve faze realizacije od projektiranja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu dok je izvođenje glavnih radova ugovoreno s tvrtkom Amarc. Nakon puštanja u pogon, postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju. Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku nešto manje od 6 MW. Drvena sječka ostatak je iz proizvodnog ciklusa proizvodnje parketa tvrtke Bauwerk Group Hrvatska, a koja se koristi na mjestu nastanka u postrojenju čime se otklanja potreba za dodatnim energentima te izloženost izrazito promjenjivim cijenama energenata na tržištima.

Bauwerk Group Hrvatska kao entitet Bauwerk Group slijedi strategiju Grupe, uvažavajući smjernice EU, te ide prema realizaciji koncepta Smart Factory. Ponosni smo što možemo ustvrditi da smo do sada već realizirali niz projekata koji su rezultirali visokim uštedama, te povećanjem efikasnosti proizvodnje u sklopu podrške održivom načinu razmišljanja i Zelenoj transformaciji, Bauwerk Group Hrvatska je 2022. godine realizirala obnovu kompletne flote viličara, te potpuni prelazak na električne viličare, što je rezultiralo smanjenjem CO2 otiska. Isto tako smo tijekom prethodne godine završili prvu fazu projekta ugradnje fotonaponske elektrane. Kako bi osigurali maksimalnu samodostatnost i stabilnost opskrbe dva najvažnija energenta za proizvodnju – topline i struje, Bauwerk Group Hrvatska odlučila se i na realizaciju projekta kogeneracijske energane. Uvođenjem kogeneracijskog sustava Bauwerk Group Hrvatska dodatno podupire sustav kružnog gospodarstva, pri čemu se drvni otpad nastao u proizvodnji koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, koja se opet koristi za potrebe proizvodnje – izjavio je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.

– Zajednički razvoj projekta kogeneracije započeli smo prije više od godinu dana, a danas smo ovdje da službeno objavimo početak višegodišnje suradnje. U narednom razdoblju E.ON Hrvatska će izgraditi kogeneracijsku energanu te opskrbiti Bauwerk Group Hrvatska s ukupno 345 000 Mwh topline, te preko 63 000 Mwh struje. Kao dodatni iskorak u zelenoj tranziciji, Bauwerk Group Hrvatska planira i u budućnosti ulagati u projekte kojima će dodatno smanjiti CO2 otisak. Na taj način tvornica Bauwerk Group Hrvatska će u narednim godinama sve više postajati pametna, energetski samodostatna i klimatski neutralna tvornica, a dugoročno zasigurno jedna od najefikasnijih tvrtki u regionalnoj drvnoj industriji – dodao je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.

– Kroz svoje poslovanje E.ON Hrvatska pozicionirao se kao pouzdan energetski partner koji se može nositi s aktualnim i budućim energetskim kompleksnostima, isporučiti potrebna rješenja i pružati podršku tijekom duljeg razdoblja. Kao predvodnici zelene energetske tranzicije, preuzeli smo vodeću ulogu u projektima infrastrukturnih energetskih rješenja i na tome ne planiramo stati. Potpisivanje ugovora s našim partnerom Bauwerk Group Hrvatska odraz je naše snažne strategije koju provodimo kroz rješenja iz obnovljivih izvora energije. Imamo znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će naš partner proizvoditi vlastitu električnu energiju i time značajno uštedjeti”, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska.

O Bauwerk Group AG

Bauwerk Group zapošljava više od 2000 ljudi u svojim brojnim divizijama diljem svijeta. Zaposlenici svakodnevno rade na izradi jedinstvenog i održivog parketa sa švicarskom preciznošću. Grupacija sa sjedištem u St. Margrethenu u Švicarskoj postala je vodeći proizvođač i dobavljač vrhunskog parketa. Portfelj Bauwerk Group uključuje brendove Bauwerk Parkett i BOEN, a od svibnja 2022. i sjevernoameričku tvrtku Somerset Hardwood Flooring. S prodajom od oko 11,5 milijuna četvornih metara parketa svake godine, grupacija nudi sveobuhvatan asortiman proizvoda s masivnim, dvoslojnim i troslojnim parketom, kao i specijaliziranim drvenim podovima za sportske objekte. Ima proizvodne pogone u Švicarskoj, Litvi, Hrvatskoj i SAD-u. Dodavanjem Somerset Hardwood Flooringa, Bauwerk Group je dosegla promet od 400 milijuna CHF (u odnosu na 302 milijuna CHF u 2021.), učvrstivši svoju poziciju tržišnog lidera u kvalitetnom parketu.

O E.ON-u

Kompanija E.ON Hrvatska započela je s poslovanjem na hrvatskom tržištu 2020. godine kao holding kompanija grupacije E.ON Hrvatska, koja je dio snažne paneuropske grupacije E.ON SE sa sjedištem u Essenu u Njemačkoj. U Europi grupa posluje na 15 različitih tržišta, zapošljava više od 72 000 stručnjaka i opskrbljuje više od 51 milijuna kupaca u dva glavna područja poslovanja: energetske mreže i korisnička rješenja. Grupacija E.ON jedan je od najvećih europskih operatora elektroenergetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelj inovativnih korisničkih rješenja. Zahvaljujući tome, E.ON je u boljoj poziciji od bilo koje druge energetske kompanije u Europi kada je riječ o predvođenju zelene energetske tranzicije i preuzimanju vodeće uloge u skorašnjem svijetu distribuirane zelene energije. Snaga kompanije leži u njezinoj kombinaciji poslovanja koje uključuje i energetske mreže, ali i korisnička rješenja. Na hrvatskom tržištu E.ON sudjeluje u energetskom vrijednosnom lancu kroz opskrbu električnom energijom i plinom, kao i kroz distribuciju plina i pročišćavanje otpadnih voda. Osim toga, vodeća je kompanija na tržištu u području projektiranja i izgradnje solarnih elektrana za poslovne kupce i kućanstva.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×