10.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAJAVLJEN DOLAZAK DOZA

Beroš o cijepljenju preko reda: Ako je i bilo, to su bili stariji s visokim komorbiditetima pa se radi o moralnoj odgovornosti
B

Prema Capakovim riječima, u ovome je trenutku u Hrvatsku stiglo 210 tisuća dosta cjepiva. Do kraja ožujka bi se, pak, trebalo govoriti o 700 tisuća kuna.

Ne propustite

Načelnik Stožera civilne zaštite RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite RH kazao je kako se 1. ožujka sigurno neće sve vratiti na staro. No, opcija popuštanja postoji.

Nacionalnom je Stožeru, također, postavljeno nekoliko pitanja o situaciji s cjepivima. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je Moderna 25. veljače najavila dolazak 16 800 doza cjepiva, dok bi u ožujku trebalo doći njih 55 tisuća. Do kraja ožujka trebali bi primiti još 508.630 doza cjepiva.

Capak je, ujedno, istaknuo kako nikome u ovome trenutku, neovisno o cijepljenju, ne bi rekli da ne nosi masku jer učinkovitost nije stopostotna. Dok se transmisija virusa značajno ne smanji, preporuka svima jest nositi maske, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

– Došla su sva izvješća zdravstvenih ustanova, većina govori kako nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. Osim stručnoga elementa, postoje i određene moralne i etičke dileme. Očekujem da će se i druge organizacije poput HLK-a uključiti. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi. U ovome trenutku, na osnovi mojega uvida u izvješća, predominira stav prema kojemu stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija
Beroš: “Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima pa se radi o moralnoj odgovornosti.”

Prema Capakovim riječima, u ovome je trenutku u Hrvatsku stiglo 210 tisuća dosta cjepiva. Do kraja ožujka bi se, pak, trebalo govoriti o 700 tisuća kuna.

– Farmaceutska nas industrija kontinuirano obavještava o kašnjenju doza ili smanjenju broja doza koje će isporučiti. Imamo čvrsta obećanja za ožujak, iako nemamo točan broj doza i alokacije u drugom kvartalu. Naručili smo više od šest milijuna doza, treba računati da je to za ogroman broj ljudi, više nego što nam treba. Nadamo se da ćemo do početka sezone cijepiti 50 posto populacije – izjavio je Capak.

Novinari su od Stožera tražili precizniji odgovor glede cijepljenja preko reda, odnosno upitali su što znači da nema većega odstupanja?

Screenshot
Davor Božinović // Screenshot

– To znači da nisu cijepili veći broj mlađih osoba bez komorbiditeta. To bi značilo veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima pa se radi o moralnoj odgovornosti. Poslali smo inspekciju u Dubrovnik. Za sve one koji su mladi i cijepljeni su preko reda, mora postojati određena odgovornost – odgovorio je Beroš, dodajući kako se može očekivati određeni broj mlađih cijepljenih preko reda.

– Ništa nije crno-bijelo u toj situaciji, postoje smjernice HZJZ-a, one određuju prioritetne skupine. Njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu – izjavio je Beroš na pitanje o slučajevima cijepljenja poput onoga rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

giveaway

Znamo čiji će mališani uživati na velikom i kino napuhancu EvaTeo zone zabave

Oduševljenje i zabava su naša specijalnost, a EvaTeo zona zabave je vaša nova destinacija u Koprivnici za sve vrste...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×