sastanak

Beroš o popuštanju mjera: ‘Prvo ćemo pustiti sportske aktivnosti, možda će i učenici viših razreda krenuti u škole’

16:47h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Poduži sastanak predstavnika Vlade, članova Stožera i HZJZ-a na kojem je glavna tema bilo reguliranje odnosno popuštanje aktualnih mjera koje su na snazi do kraja mjeseca.


Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su razgovarali o mjerama i rekao kako su analizirali svjetsku, europsku i hrvatsku situaciju, piše Večernji.

– Složili smo se da je naše stanje epidemiološko zadovoljavajuće, što nam dozvoljava razmišljanje o relaksaciji, iako Europa razmatra dodatno zatvaranje. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Dogovorili smo se da ćemo u sljedećem tjednu još evaluirati određene stvari. Svi resori su dobili svoje zadatke te ćemo idućeg tjedna donijeti primjerene mjere. Pojavile su se i neke nove varijante virusa pa i to moramo uzeti u obzir – izjavio je.

Razgovaralo se i o ugostiteljima, njihovim pritužbama i sugestijama.

– Dobili smo pismo ugostitelja koji govori o nepovoljnom položaju u mjerama. Nije dobro i treba se ujednačiti mjere. No, to nije uvijek moguće postići. Nismo to napravili namjerno, ali postoje kafići koji nude pića, dok neki kafići ne rade – kazao je.

O pitanju jesu li razmišljali što će prvo otvoriti, kazao je da će sigurno u prvi plan staviti sport.

– Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan. Međutim, nitko nikome ne brani da se bavi fizičkom aktivnosti mimo teretana, no ove riječi ne znače da nećemo otvarati teretane. Odgovor ćete imati sredinom idućeg tjedna – izjavio je.

– Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Online nastava nije adekvatna. Ipak, epidemiolozi moraju sagledati rizik. Rizik nije samo boravak u školi već i odlazak i povratak iz škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst. Jedna od tema Europskog vijeća bila je i  tema o raznim varijantima virusa – rekao je Beroš.

Što se tiče cjepiva, kazao je da Capak garantira da imamo dovoljno Pfizerovog cjepiva te da je cilj procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu. Za sada, rekao je, nisu donijeli stav o nabavci novih cjepiva drugih proizvođača.

 

čitam...