NA SJEDNICI HRVATSKOG SABORA

Branko Hrg predložio: Podravki vratite status tvrtke od posebnog državnog interesa, uz uvjet da otkupljuje domaće proizvode

Hrg je naglasio da je ovo idealno vrijeme da se razgovara s tvrtkama, poput Podravke, i da se dogovore uvjeti otkupa hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

15:09h
0
Ustupio: Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a

Branko Hrg je istaknuo da nas je kriza koronavirusa natjerala da otvorimo oči i da konačno postanemo svjesni loših poteza koji su napravljeni od 90-ih godina, posebno u području proizvodnji hrane.

– Kriza nas je natjerala da lupimo nosom u zid, nadam se dovoljno snažno da progledamo sto smo sve loše napravili – rekao je Hrg.

Naveo je primjer Podravke, koja je najveća prehrambeno-prerađivačka industrija u Hrvatskoj i u kojoj hrvatska država ima značajan udio. Naime, u ovome trenutku Podravka nije tvrtka od posebnog državnog interesa. Stoga Branko Hrg postavlja pitanje nije li ovo vrijeme da Podravka ponovo postane tvrtka od posebnog državnog interesa, uz uvjet da počne organizirati otkup domaćih poljoprivrednih proizvode za vlastitu proizvodnju, dakle od hrvatskih proizvođača.

Hrg je naglasio da je ovo idealno vrijeme da se razgovara s tvrtkama, poput Podravke, i da se dogovore uvjeti otkupa hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Isti model bi primijenio i na dogovor s trgovačkim lancima, za početak s onima koji su u hrvatskom vlasništvu ili suvlasništvu, a sve s ciljem što bržeg i učinkovitijeg organiziranja otkupa.

Hrg je zaključio da bez organiziranog otkupa neće biti pravog efekta, pozdravio je potez plasiranja hrvatskih domaćih proizvoda na internetskim tržnicama, no teško je očekivati da će one donijeti veliku prodaju. Ukazao je i na prijeku potrebu konačnog organiziranja “agro-centara” koji bi u ovim kriznim vremenima, po našim županijama, mogli biti ti koji bi skupljali proizvode i plasirali ih u prodaju.

čitam...
Loading...