14.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kolumna

Cajka je izašla iz boce
C

Ne propustite

Već dugi niz godina svjesni smo da samo nekoliko tema može zapaliti domaću javnost. I dok su ustaše-partizani već neko vrijeme na pauzi, teme Hajduk-Dinamo, po novome Livaja-Petković i cajke-ne cajke, svako toliko dospiju u žižu javnosti. Ova posljednja ne skida se s naslovnica već neko vrijeme. I dok Prija drma regionalnim eterom, Matić je u Koprivnici odradio svoj dio posla i u tabore stavio i koprivničku javnost.

No, gledano generalno, događaju se neki pomalo iznenađujući pomaci. Kritička javnost još uvijek gunđa, no Prija je završila na HRT-u, kritička javnost gunđa, no Prija puni i petu Arenu. Paralelno, ankete koje se provode imaju nešto drugačije rezultate nego smo ih mogli gledati ranije. U anketi koju smo objavili čak 40% kaže bez ustručavanja kako “voli cajke”, a taj postotak ide ukorak s rezultatima sličnih anketa, objavljenim ovih dana na brojnim drugim nacionalnim portalima.

Nemojmo se zavaravati, činjenica je to koju svi jako dobro znamo cijeli taj niz godina, ali su ljudi to puno sramežljivije htjeli priznati, nego što to čine danas. I u našoj su anketi po ulicama Koprivnice neki od ispitanika bez imalo problema ispalili “slušamo cajke” i u tome nisu vidjeli apsolutno nikakav problem. A zašto bi se i sramili, pa realno, dio su velike većine, a popularna Prija sada je njihov žanr vinula u mainstream, dapače, dogurala do jedne od najpopularnijih emisija na nacionalnoj televiziji.

Pogledamo li stanje u Koprivnici i činjenicu da su nam preostala još samo dva noćna kluba i to oni koji su odavno meke tog najpopularnijeg žanra, stvari postaju potpuno jasne. Koprivničanci godinama vole “baciti oko” ili skoknuti u “meku svjetske filmske industrije” za što bi neki rekli, želeći umanjiti njihovu brojnost, da samo stoje u redu za Hojsov sendvič, ali to odavno nije tako.

Sve to prati i toliko spominjana Billboard ljestvica, na kojoj se jako rijetko nađe neko ime iz domaćeg rock/pop/nekog trećeg žanra, a učestalo prve pozicije drže cajke ili trap cajke (u rijetkim slučajevima samo trap).
Pogađate, trenutno na najnovijoj ljestvici od 25 pjesama Prija drži prvo, drugo, devetnaesto, dvadeset drugo i dvadeset peto mjesto – apsolutna dominacija sa svih strana.

I tako se događa upravo ono, što je svatko tko imalo razmišlja, mogao pretpostaviti da će se dogoditi. Ako godinama sustavno gurate u takozvani geto nešto za što je iz svih kutova očigledno da je veliko tj. da ima velik broj zainteresiranih, ako stavljate pod tepih, zabranjujete, pokušavati prikazati da ne postoji – jednom kad eruptira bit će to jedna od većih erupcija. Cajke su godinama, desetljećima čak, “državni neprijatelj broj jedan”, ali sada ne da su isplivale na površinu, već rade apsolutni potop, ne samo u mainstream medijima, već na račun svih ostalih postojećih žanrova ruše i lome i zauzimaju pozicije koje nikada nisu imale.

Kad se sljedeći put dogodi nešto ovakvo, možda će biti više pameti, pa se odluke o zabranjivanju, pravljenje “Englezima” i slične umotvorine više neće koristiti za potiskivanje onog čega smo svi itekako svjesni.

Cajka je izašla iz boce i vjerojatno se u nju neće tako brzo vratiti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kvalifikacije

FOTO Rukometašice Hrvatske lošom završnicom ispustile prednost i prvo mjesto u grupi, za mjesec dana borba za drugo mjesto i odlazak na EP

U okviru 4. kola kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u rukometu pred rasprodanom dvoranom u Koprivnici, rukometašice Hrvatske...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×