NAJAVLJENA MASOVNA PROIZVODNJA

Capak, Đikić i Lauc skeptični glede ruskog cjepiva: “Rezultati ispitivanja nisu javno objavljeni, moramo biti sigurni da je sigurno”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HRT izjavio je kako bi to bila sjajna vijest, kada bi bila istinita.

10:01h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa. Najavio je skorašnju masovnu proizvodnju, dodavši kako je jedna od njegovih kćeri već primila cjepivo.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za HRT izjavio je kako bi to bila sjajna vijest, kada bi bila istinita.

– Rusi su za to sposobni, ali bojim se da je puno prerano. S kliničkim studijima počeli su u lipnju, rano je da bi se cjepivo ispitalo. Ono treba biti sigurno i učinkovito, bojim se da je prekratko prošlo da bi to bilo tako – smatra Capak, dodajući kako je nemoguće do listopada testirati cjepivo na populaciji.

Hrvatski znanstvenici Ivan Đikić i Gordan Lauc o istome su, pak, govorili za RTL.

– Sadašnja ispitivanja bila su vrlo kratka, što budi pitanje koliko stvarno znamo o tome cjepivu i koliko možemo biti sigurni da je djelotvorno, a istovremeno i neštetno. Bilo bi potrebno vidjeti klinička ispitivanja na većem broju ljudi – napominje Đikić.

Na istome je tragu i Lauc.

– Kako je cjepivo nešto što se daje zdravim ljudima, iznimno je važno da bude detaljno provjereno kako bismo bili potpuno sigurni da je učinkovito i sigurno. Za rusko cjepivo nisu javno objavljeni rezultati ispitivanja pa ne možemo znati je li to doista tako – istaknuo je Lauc.

čitam...