testiranja

Cijela Prva HNL je čista, nitko nema koronu, pa tako ni igrači i stožer Slaven Belupa

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom „Hrvatski model“, a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa.

19:31h
0
Foto: NK Slaven Belupo

Hrvatski nogometni savez objavio je na svojim službenim stranicama kako igrači i članovi stručnih stožera naših prvoligaških klubova nisu zaraženi koronavirusom. Među njima su i igrači i članovi Slaven Belupa.

– Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje covida-19 u testiranoj populaciji – piše na stranicama. Sad slijedi druga faza testiranja, molekularni testovi RT-qPCR koji uključuju i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisutnost specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

– U svojim nastojanjima u prevenciji širenja covida-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. Točnije, navedenom analizom se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), s obzirom na to da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radi u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana – pojasnio je HNS.

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom „Hrvatski model“, a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa.

U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i „Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju“, u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

čitam...
Loading...