Promocija ribolovnih voda

Da bi popularizirali sportski ribolov, ribolovci će se kroz cijelu godinu natjecati tko će upecati najveću ribu, od šarana do plotice

Želimo popularizirati sportski ribolov kako bi nam što više ribiča dolazilo iz drugih županija, ali i inozemstva. Cilj nam je povećati broj dolazaka i noćenja, jer imamo ribolovne potencijale, a koji nisu dovoljno iskorišteni, objasnio je Mihevc.

12:00h
0
Predstavljen je projekt Najulov // Foto: Matija Gudlin

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije sa županijskim Športsko ribolovnim savezom sa ciljem popularizacije ribolova kao sporta, ali i kao vida turizma, organizira cjelogodišnje natjecanje “Najulov Koprivničko-križevačke županije 2017. godine”.

Projekt su predstavili direktor TZ-a Zdravko Mihevc i predsjednik ribolovaca Ivan Petak.

– Želimo popularizirati sportski ribolov kako bi nam što više ribiča dolazilo iz drugih županija, ali i inozemstva. Cilj nam je povećati broj dolazaka i noćenja, jer imamo ribolovne potencijale, a koji nisu dovoljno iskorišteni – objasnio je Mihevc.

Ovogodišnja aktivnost će trajati od 1. travnja do 31. prosinca, no u očekivanju da postane tradicionalna, ubuduće bi trebala početi od 1. siječnja i trajati cijelu godinu te će obuhvaćati sve županijske ribolovne vode.

Predsjednik Petak rekao je kako je osnovna zadaća ovog projekta promocija ribolovnih voda na području županije sa svrhom razvoja kontinentalnog turizma.

Predsjednik Saveza Ivan Petak // Foto: Matija Gudlin

– Imamo značajne resurse što dokazuje posjet ribiča iz svih krajeva Hrvatske i europskih zemalja, što pratimo kroz izdani broj ribolovnih dozvola koji se povećava. Imamo goste iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Češke pa čak i Rusije i Italije, te dolaze Zagrepčani i ribiči iz susjednih županija. Većina okolnih županija nema takve vode. Naša najveća voda je 65 kilometara duga Drava – gotovo netaknuta europska Amazona. Također, imamo devet kilometara Mure, Šodericu, Jegeniš, Ješkovo i druge male vode – naveo je Petak.

Kako su ribolovci specijalizirani za određene vrste ribe, aktivnost je osmišljena kroz izlov deset vrsta ribe iz naših voda – šaran, štuka, som, smuđ, bolen, mrena, grgeč, linjak, deverika i plotica.

– Sva riba, osim kedera, može se kandidirati za Najulov, ali moraju se zadovoljiti određeni uvjeti. Potrebno je fotografirati se uz ribu, pri prijavi ulova potrebni su svjedoci, a za ekstremno velike ulove mora se kontaktirati i ribočuvara. Ribič mora imati uz sebe olovku, metar i digitalnu vagu te izmjeriti i izvagati ribu i sve fotografirati. Ulov se prijavljuje županijskom Športskom ribolovnom savezu pri čemu se ispunjava upitnik i prijavnica – ispričao je predsjednik Saveza što se sve mora zadovoljiti.

Županija želi razvijati turizam kroz ribolov // Foto: Matija Gudlin

Od deset vrsta tri će se najveća ulova nagraditi prigodnim plaketama i sponzorskim nagradama ribolovnih trgovina te će sve biti zaključeno svečanošću.

– Uz 3000 redovnih članova naših klubova, u natjecanju mogu sudjelovati svi ribolovci, bilo naši, bilo strani koji imaju jednodnevnu dozvolu, a dozvolu prodaju naši klubovi. Neki podaci govore da kroz godinu izdamo do 1300 takvih dozvola te ovim projektom očekujemo porast te brojke – uputio nas je Petak.

Doznajemo da na nivou županije broj ribolovaca iznosi 2790 članova Saveza te da članovi županijskih klubova godišnje “poribe” naše vode s 20-ak tona ribe.

Na novo sportsko-turističko događanje osvrnuo se župan Darko Koren, rekavši kako svaki prostor u smislu iskorištavanja turističkih potencijala nastoji u prvi plan staviti ono što može biti pokretač aktivnosti.

– Kod nas je to naiva kroz Pisanicu od srca, potom biciklizam i biciklističke staze za što i nadalje imamo popriličnih ambicija te, nazadnje, ribolovni segment ponude – turističke i sporta. Bitno je da u tom segmentu turističke ponude napravimo iskorak, a mislim da ćemo ovim projektom to i imati – zaključio je župan.

Fotografije najulova i ribičke priče pratite na portalu ePodravina.hr