Danas otvorenje izložbe Umjetnici Nikšića u Galeriji Koprivnica

07:15h
0
100615-niksic

U Galeriji Koprivnica danas će, 15. lipnja, u 21 sat biti otvorena gostujuća izložba Centra za kulturu Nikšić. Izlagat će umjetnici Nikšića i to Ilija Šobajić, Peko Nikčević te Marko Musović.

– Umjetnici Nikšića jest gostujuća izložba crnogorske likovne umjetnosti kojom se temeljem međunarodne kulturne suradnje gradova Nikšića i Koprivnice u našoj galeriji predstavlja Centar za kulturu Nikšić, izložbom crteža trojice spomenutih autora, kazala je ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić.

Riječ je o revijalnoj izložbi crteža trojice akademskih umjetnika i likovnih pedagoga, a obilježili su umjetnost 20. stoljeća u Crnoj Gori.

U Galeriji Koprivnica će od 15. do 30. lipnja biti izloženi crteži jednog od najznačajnijih predstavnika crnogorskog slikarstva, bečkog i pariškog studenta Ilije Šobajića (1876. – 1953.) koji je kao likovni pedagog i profesor likovne Akademije ostavio trag u crnogorskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća.

Potom će zainteresirani imati prilike razgledati crteže profesora Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, Marka Musovića, učenika zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti na kojoj je diplomirao 1983., te na posljetku akademskog kipara Peke Nikčevića, koji je završio kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a predstaviti će se suvremenim kiparskim crtežom. Isti danas djeluje kao profesor i likovni pedagog umjetničkim akademijama u Prištini i Nikšiću, odnosno kao direktor Centra za kulturu Nikšić. Peko Nikčević ujedno je autor i izbornik crteža izloženih u Galeriji Koprivnica.