Darko Marinac ponudio ostavku u Nadzornom odboru Podravke zbog pozajmice SMS-u

00:12h
0

090915-marinac-mBivši predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac ponudio je u ponedjeljak navečer ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora koprivničke kompanije, potvrđeno je iz Korporativnih komunikacija Podravke.

Marinca se sumnjiči da je 2007. godine navodno bez znanja Uprave odobrio pozajmicu od 65 milijuna kuna tvrtki SMS, splitskog poduzetnika Srđana Mladinića.

Ostavka je uslijedila na zasjedanju Nadzornog odbora Podravke u Zagrebu, nakon što je Državno odvjetništvo u jutarnjim satima objavilo da je Marinac predmet istrage zbog okolnosti pod kojima je sklopljen ugovor o kreditu.

U službenom priopćenju Podravke navedeno je kako je Marinac rekao da ostavku daje iz razloga da Nadzorni odbor Podravke može u miru raditi i riješiti problem koji je on svojom odlukom kompaniji učinio.
U priopćenju se dalje potvrđuje kako je Darko Marinac je 2007. kao predsjednik Uprave, splitskome SMS samostalnom odlukom odobrio dva zajma vrijedna 65 milijuna kuna, bez suglasnosti i znanja Uprave Podravke.

– Odluku o zajmu splitskome SMS-u sam tada donio sam, bez bilo kakva utjecaja i valja reći kako je to tada bila isključivo moja odluka, bez znanja članova Uprave – napomenuo je Marinac prilikom ostavke.

Takvu odluku obrazložio je Nadzornome odboru činjenicom kako je procijenio da je u to vrijeme bila riječ o dobrom poslovnom potezu.

Nadzorni odbor na idućoj će sjednici izabrati novog predsjednika.

– Usuglasili smo se kako Uprava treba poduzeti sve potrebne radnje i izvještavati nas o njima, a sve u cilju kako bi se ova situacija riješila što bolje za Podravku – izjavio je član Nadzornoga odbora Dubravko Štimac.

Nadzorni odbor rekao je kako očekuje da Uprava Podravke poduzme sve potrebne radnje, odnosno pokrene postupak prisilne naplate nad SMS-om.

090915-polancec-mMediji su proteklih dana izvještavali kako je tu pozajmicu Marinac navodno odobrio na zahtjev potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Od njega je to, opet navodno, zatražio odbjegli premijer Ivo Sanader.

Polančec je odgovorio kako nije znao za kredit SMS-u, niti je poticao na njegovo izdavanje.

– Inzistiram na čistim odnosima te da se zaštite potraživanja Podravke – izjavio je Damir Polančec u odgovoru na novinarska pitanja o velikoj aferi u najvećoj koprivničkoj tvrtki.