Dečki s početka rukometa u Koprivnici

11:53h
0
Sportska Nostalgija

Ova fotografija nepoznatog autora snimljena je u dvorištu nekadašnje gimnazije Ive Marinkovića, čije ime je nosio i prvi malorukometni klub u Koprivnici. Namjerno koristim izraz mali rukomet, jer, prema povijesti rukometa zapisanoj na stranicama www.hrs.hr ”riječ rukomet prvi je u nas upotrijebio Franjo Bučar, opisujući njemačku igru schleuderball u časopisu Sokol 1904. godine.

Od prvih organiziranih oblika djelovanja 1930. godine, pa do 1950. u Hrvatskoj se isključivo igrao tzv. veliki rukomet, na nogometnom igralištu s 11 igrača sa svake strane. Pojavom tzv. malog rukometa 1950. godine, veliki rukomet prestao se igrati 1958. godine. Jedini preostali rukomet, više nije bilo potrebe nazivati mali, nego jednostavno – rukomet”.

Starije generacije rukometaša vjerojatno se bolje sjećaju, jer su vjerojatno i igrali veliki rukomet na tada budućem gradskom stadionu, jer je to bilo samo igralište u Miškininoj ulici. Sjećanje na školske dane govori mi da se jedna utakmica igrala krajem pedesetih.

Mali rukomet u Koprivnici dečki su počeli igrati 1954. godine, a ova fotografija je iz samih početaka, jer se ova tri gimnazijalca i rukometaša spominju i u zapisu o početku rukometa trenera i tadašnjeg nastavnika Vinka Zembera.

Na slici su s lijeva Branko Gabaj, Vojin Karlović i Vladimir Pavša. Fotografija je iz arhive pokojnog rukometaša i trenera koprivničkog Partizana Vojina Karlovića.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!