6.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Dekan Milković: Sveučilište Sjever na korist studentima i zajednici
D

Ne propustite

Spajanje varaždinskog Veleučilišta i koprivničkog Medijskog sveučilišta bio je iz cijelog niza razloga logičan i opravdan potez, a među prvima dekan Marin Milković navodi ispravljanje prilično nepoštenog smjera razvoja visokoškolskog sustava u državi, prema kojem je njezin kontinentalni dio, a posebno sjeverozapad ostao u odnosu na druge znatno prikraćen za mogućnosti studiranja.

– Na milijun i pol stanovnika U priobalnoj Hrvatskoj, znači od Pule do Dubrovnika osnovano je šest ili sedam sveučilišta, a u kontinentalnoj Hrvatskoj, na tri milijuna stanovnika dva sveučilišta. Dogodilo se nešto nevjerojatno, situacija da imate makroregionalnu podjelu od šest regija i da je ova jedina ostala bez svojeg sveučilišta, a pojedini imaju dva ili tri – kaže M. Milković.

Novonastalo Sveučilište Sjever objedinilo je u vlasništvu ravnopravne partnere, gradove Varaždin i Koprivnicu, a u prilog potrebi takve ustanove govori i podatak o njihovih ukupno oko 85 tisuća stanovnika, što je više od Pule, Zadra ili Dubrovnika, koji imaju takve ustanove. Mladi primjerice iz tih gradova ne moraju trošiti na studiranje drugdje, u većim i skupljim središtima, a osim što jeftinije stižu do diplome, doprinose i gospodarstvu svojega kraja.

– Radi se o razini od otprilike 300 eura mjesečno, i ako uzmete da su oni 11 mjeseci u nekom sveučilišnom centru, vidite da je to iznos od 3.300 eura godišnje. Najkraći studij traje tri godine, to je 10.000 eura. Ljudi teško rade, jako teško za nevelike plaće, sve ulažu u svoju djecu i ta sredstva onda odlaze u neke regije koje su puno bogatije – naglašava dekan Milković.

Mladi iz Varaždinske županije tako godišnje drugdje troše više od 5 milijuna eura, a slične su brojke i u našoj županiji. Često pak spominjane zamjerke o milijunima uloženima u imovinu prošlog tjedna registriranog Sveučilišta Sjever, dekan Milković presjekao je lako provjerljivom istinom, naime, ustanova nema nikakve imovine.

– Sveučilište nema imovine i ne treba nam imovina. Mi smo zahvalni na objektima i prostorima koje možemo koristiti; nije ideja da mi budemo feudalci, nego da obrazujemo kadrove – kazao je.

Tako će i zgrada s oko 4000 kvadrata u koprivničkom Kampusu, koju Grad za potrebe Sveučilišta obnavlja i prenamjenjuje o svojem trošku i ostati u vlasništvu Grada, a isto je tako i u Varaždinu, veli Milković. O planovima pak razvoja sa sadašnjih 11 studijskih programa iz tehničkog, bio-medicinskog, društvenog i umjetničkog područja, 120 stalno zaposlenih profesora te oko 3500 studenata, najavljuje:

– Mi ćemo sa upisom u slijedeću generaciju doseći ih negdje oko 3300-3400 i slijedećih godinu, dvije dana nemamo plan povećanja programa, upravo zato da bi još dodatno podigli kvalitetu, te da bi otvorili prostor za neke nove kompetitivnije studijske programe.

Dekan Sveučilišta Sjever Marin Milković najavljuje razvoj studijskih smjerova u tehničkom području, prehrambenoj biotehnologiji i medicini, a imaju pripremljen i jedan program u agronomiji.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ruho naše, najljepše II

FOTO Raskošna revija narodnih nošnji napunila Dom mladih i pokazala najbolje od kulturne baštine

Revija narodne nošnje „Ruho naše, najljepše II“ jučer je krasila koprivnički Dom mladih. Reviju je organizirao Folklorni ansambl „Koprivnica“ pod...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×