Deseta godišnjica // U subotu hepening Moja zemlja Štaglinec 2005. – 2015.

15:50h
0
Imanje Vlaste Delimar ''Moja zemlja'' Štaglinec

Ove godine umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec obilježava deset godina djelovanja 2005 – 2015. kroz organiziranje performans festivala Međunarodni susret umjetnika. Program u kojem je suorganizator Muzej grada Koprivnice održat će se u subotu, 4. srpnja.

Sve počinje u 13 sati u Galeriji Koprivnica izložbom ”Moja zemlja Štaglinec 2005. – 2015.”, a nastavlja se u kinu Velebit u 14 sati promocijom kataloga ”Moja zemlja Štaglinec 2005. – 2015.” Uz video prikaz ”Antonio G. Lauer Štaglinec 2005. – 2009.”.

Od 16 sati na imanju glavne organizatorice Vlaste Delimar ”Moja zemlja” u Štaglincu održat će se hepening pod nazivom ”Moja zemlja Štaglinec 2005. – 2015.”, uz video instalacije i koncert Podravski blues.

Važno je naglasiti da je djelovanje Moje zemlje Štaglinec bio inovativni proces kroz sve ove godine, s uključenjem lokalne zajednice kao što su MO Štaglinec, Udruga žena Proljeće Štaglinec, DVD Štaglinec, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Muzej grada Koprivnice i Koprivničko-križevačka županija.

– Moja zemlja Štaglinec je svojim programom kroz performans festival snažno djelovala i kao edukativna komponenta na mještane Štaglinca, koprivničku publiku te publiku okolnih mjesta koja je godinama dolazila. Naročito je važan dolazak djece koja su odrastala uz program performans festivala. Ima djece koja su dolazila konstantno od prvih godina do danas. Za njih je ovaj festival imao višestruku edukaciju; od percepcije umjetničkog čina do razvijanja kreativnosti kao društvene orjentacije koja može biti dobar socijalni proizvod, dobar socijalni i ekonomski faktor. Neka od te djece čak su i sudjelovala u programu performans festivala – istaknula je glavna organizatorica i idejna začetnica festivala Vlasta Delimar.

PERFORMANS FESTIVAL MEĐUNARODNI SUSRET UMJETNIKA, ANTONIO GOTOVAC LAUER, ŠTAGLINEC 2015

Projekt umjetničke organizacije Moja zemlja Štaglinec koji je zamišljen kao međunarodni susret umjetnika u formi performans festivala a nastao na vlastitom imanju u selu Štaglinec pored Koprivnice, prvenstveno je baziran na konceptu ZEMLJA kao načinu razmišljanja i poželjno ga je bilo promovirati u svim segmentima društva, kako u ruralnom okruženju u kojem je nastao te uz urbanu publiku koja je prepoznala našu ideju i sinergiju ruralno-urbano jer dobra zdrava veza između urbanog i ruralnog treba biti cilj svakog suvremenog društva..

Iskustvo koje smo kroz devet godina imali, umjetnici kroz svoje umjetničko djelovanje a publika kroz dobiveno od umjetnika pokazalo nam je da smo uspjeli napraviti atmosferu sa vrlo visokom duhovnom razinom i sviješću o htijenju same problematike projekta. Vrlo brzo došlo je do spoznaje da je „zemlja” nešto što ne treba ponovno kreirati, izmisliti. Naročito nas veseli što uspjevamo sa našim projektom ubrzati razvijanje i unapređivanje dijaloga između osoba različitih kulturnih, političkih i vjerskih pozadina. „Zemlja” se pokazala kao univerzalna spona, kroz zemlju – umjetnost do preobrazbe društva. Nadalje nam se nameće kao dobar izazov da kroz umjetničke radove i projekte možemo sudjelovati u poboljšanju ruralnog razvoja što se pokazalo vrlo dobro kroz suradnju sa selom Štaglinec.

Uspjeli smo se uklopiti u ideje Europske unije, te njegovanju identiteta kao dinamični proces vezan uz tradiciju i povijest ali sa potrebom prilagodbe multikulturalnim elementima koji su rezultat migracijskih kretanja i mobilnosti. Zato pozivamo umjetnike koji dolaze iz drugih kulturnih sredina koji mogu imati sposobnost ovakvog načina stvaralaštva i inovacija.

Projekt umjetničke organizacije „Moja zemlja” sa koncepcijom „zemlja” kroz kontekst umjetnosti nije banalan povratak zemlji već duboko promišljen, filozofski odnos i stav prema svim mogućnostima koje kroz „zemlju” i umjetnost možemo dobiti. Važno je naglasiti da je jedan od ciljeva organizacije kreativni te iterdisciplinarni pristup kojim se nastoje ostvariti odgovorne društvene promjene kroz umjetnost kao novim modelom za kulturnu itegraciju, gdje se umjetnost nameće kao važan faktor za odgovornu društvenu preobrazbu.

Međunarodni susreti umjetnika „Antonio Gotovac Lauer”* održavaju se godišnje jedanput u mjesecu lipnju.

Svake godine posjećuje nas oko 250 – 300 ljudi za koje organiziramo prijevoz autobusom iz Zagreba a iz okolnih mjesta publika dolazi vlastitim prijevozom. Dolaze nam i djeca od kojih su neki prisutni od 2005.g. tako da su odrastali uz naša događanja što se pokazalo kao dobar put edukacije za najmlađe.

Kroz devet godina djelovanja umjetnička organizacija okupila je oko sebe mnoge važne umjetnike, ne samo sa hrvatske likovne scene već i sa međunarodne. Naši katalozi nalaze se u bibliotekama galerija suvremene umjetnosti te raznim institucijama koje arhiviraju upravo ovakvu vrstu umjetnosti. Isto je tako važna i usmena predaja inozemnih umjetnika koji svoje štaglinečko iskustvo prenose u svoje sredine. Mnogi performans festivali u svijetu upoznati su sa radom umjetničke organizacije, odnosno ime Štaglinec postaje vrijednost o kojoj se govori. Zahvaljujući mnogim sudjelovanjima na svjetskim performans festivalima, voditeljica umjetničke organizacije Vlasta Delimar stekla je povjerenje mnogih umjetnika koji žele doći u Hrvatsku.

Do sada su u Štaglincu sudjelovali umjetnici iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Engleske, Švedske, Sj. Irske, Izraela, Welsa, Nizozemske, Švicarske, Japana, Čilea, Perua, Singapura, Njemačke, SAD-a, Tajlanda, Kine, Kanade, Slovenije, Austrije, Tajvana, Malezije.

Veoma smo ponosni na kontinuitet našeg djelovanja a svaka godina pokazivala se uspješnijom od predhodne te je svake godine rastao i broj publike.

*Od 2010. odlučili smo da Međunarodni susret umjetnika nosi naziv Antonio Gotovac Lauer po umjetniku koji je u Štaglincu bio prisutan od 2005 – 2009. godine, te mu na taj način odajemo zasluženu počast