22.1 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Rastemo čitajući

Dječji vrtići postali sudionici interaktivnog projekta za poticanje rane pismenosti
D

U dječjim vrtićima Iskrica u Đelekovcu i Vrapčić u Drnju ova će predavanja biti organizirana 26. i 27. travnja u 16 sati.

Ne propustite

Nakon što su knjižnične kutije, osmišljene u okviru projekta Rastemo čitajući, poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije, početkom ožujka doputovale u dječje vrtiće u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu, građa koja je stigla u kutijama redovito se koristi u dječjim vrtićima.

Pored korištenja dostavljene građe, u okviru projekta za vrtiće su osmišljene i dodatne aktivnosti, pa su tako održana i predavanja za roditelje te posjeti članova Udruge volontera Podravke PULS.

U ožujku 2017. u dječjim vrtićima Lastavica u Peterancu, Dabrić u Legradu i Potočnica u Sigecu održano je po jedno predavanje za roditelje o važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

O toj su temi govorili Goran Živković, prof. pedagogije i povijesti i stručni suradnik pedagog zaposlen u OŠ Martijanec, knjižničarka Danijela Petrić i dipl. knižničarka Ida Gašpar, obje djelatnice Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice.

Goran Živković roditeljima je dao kratak prikaz razvoja ljudskog mozga i svih poticaja koji su mu za to potrebni te je pojasnio kako pretjerana i neadekvatna upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije, poput računala, tableta i pametnih telefona, može naštetiti dječjem razvoju. Također je naglasio da je korištenje tehnologije danas nužnost i temelj informacijske pismenosti i ukazao na načine kako da roditelji u odgoj svoga djeteta informacijsko-komunikacijsku tehnologiju uključe na pravi način, odabirom kvalitetnih sadržaja i zajedničkim interaktivnim provođenjem vremena pred ekranom, ali i u svim drugim aktivnostima.

Danijela Petrić i Ida Gašpar pojasnile su koje sve koristi za dijete ima zajedničko čitanje od najranije dobi, kako odabrati kvalitetnu slikovnicu i gdje naći dobre preporuke za pronalazak knjižne građe. Predstavile su i kvalitetne sadržaje za djecu na internetu, aplikacije za igru i učenje za predškolsku djecu i interaktivnu slikovnicu koja donosi novo iskustvo čitanja u kojem knjižnu građu dodatno „oživljava“, posebno za tu svrhu kreirana, aplikacija za tablet i pametni telefon.

Na svim predavanjima roditelji su imali priliku prelistati preporučene slikovnice i proučiti tablet s pažljivo odabranim aplikacijama, koji su svi vrtići uključeni u projekt dobili u svojoj knjižničnoj kutiji. U dječjim vrtićima Iskrica u Đelekovcu i Vrapčić u Drnju ova će predavanja biti organizirana 26. i 27. travnja  u 16 sati.

Članovi Udruge volontera Podravke PULS u ožujku su posjetili sve vrtiće uključene u projekt i održali malu kreativnu radionicu za djecu s maskotom Linom, da bi druženje završilo podjelom slatkih paketića Podravkinih proizvoda svim polaznicima dječjih vrtića.

Projekt Rastemo čitajući, poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije dobitnik je nagrade za inovaciju koju dodjeljuje grčka organizacija Future Library u okviru projekta INELI-Balkans, međunarodne mreže perspektivnih knjižničara-inovatora s područja Balkana.

INELI-Balkans projekt je organizacije Future Library koju podupire Zaklada Bill & Melinda Gates, a kreiran je s ciljem stvaranja održive mreže knjižnica i knjižničnih suradnika s područja Balkana.

Pilot faza projekta Rastemo čitajući  provodit će se u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu do 30. lipnja da bi se kutije vratile u vrtiće u jesen 2017., na početku nove pedagoške godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečanost

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Gola, načelnik Milinković: Nek nam živi ljubav, prijateljstvo i zajedništvo

Svečana sjednica kao dio obilježavanja Dana općine Gola danas je okupila brojne uzvanike. Ispred novouređenog vatrogasnog spremišta dočekao ih je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×