JOŠ JEDAN U NIZU

DOZNAJEMO Zatvoren je mnogima omiljeni restoran Calypso u Koprivnici, ponovila se stara priča

Dvije su godine imali iznimno dobru ponudu ukusnih jela s, valja istaknuti, kvalitetnom radnom snagom. Svojim su radom u Podravini nudili drugačiju gastronomsku opciju, priliku kušati nešto što dosad, možda, nismo probali.

15:12h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Krajem ožujka 2019. godine pisali smo kako je koprivnički pub dobio novog zakupca. Prostor je tada preuzela tvrtka Societas Leonina iz Križevaca te su Stanko i Miljenka Krajnik, vlasnici križevačkog Calypsa, u Koprivnici otvorili istoimeni restoran.

– Želim efekt iznenađenja. Ali mogu reći da ćemo posluživati vrhunske a la carte gablece koji su više od običnih gableca, a po pristupačnim cijenama. Gost nam je na prvome mjestu i trudit ćemo se da on i prepozna naš trud – rekao nam je tada Krajnik.

I zaista, dvije su godine imali iznimno dobru ponudu ukusnih jela s, valja istaknuti, kvalitetnom radnom snagom. Svojim su radom u Podravini nudili drugačiju gastronomsku opciju, priliku kušati nešto što dosad, možda, nismo probali.

Nije mogao pokrivati troškove?

Nažalost, kako doznajemo, od 1. kolovoza Calypso je zatvoren. Razlog je nemogućnost pokrivanja troškova, što nam je potvrđeno iz Uprave Komunalca.

Prostor puba u vlasništvu je, podsjetimo, Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac. Prilikom njegova preuzimanja pisali smo kako će Krajnik najam plaćati 15.650 kuna plus PDV. Tada nije želio komentirati je li mu cijena previsoka.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Istaknimo kako smo Krajnika dvaput kontaktirali u srijedu te jednom danas kada je poziv odbijen, no nije želio razgovarati niti potvrditi ili negirati je li Calypso zaista zauvijek zatvoren. Inače, na Facebook stranici restorana Calypso 27. srpnja objavljeno je kako odlaze na godišnji odmor, što zalijepljeno stoji i na ulaznim vratima.

Foto: Ivan Balija
Na vratima, kao i na Facebook stranici, stoji da su na godišnjem odmoru // Foto: Ivan Balija

Neslužbeno smo, pak, doznali kako je Krajnik uložio pola milijuna kuna u ugostiteljski objekt na Čardi u Koprivnici. Kako je uskoro nastupio lockdown kao posljedica pandemije koronavirusa, isti je ubrzo zatvorio te mu se investicija nije isplatila. Dakako, nesretna situacija s virusom – kako njemu, tako i brojnim drugim ugostiteljima – na više je mjeseci zatvorila i Calypso, onemogućivši mu normalno poslovanje.

Krajnik nije prvi koji nije uspio pravovremeno podmiriti financijske obaveze

Vratimo li se još malo u prošlost, prije Krajnika u pubu – smještenom u sklopu Doma mladih – bio je koprivnički ugostitelj Dalibor Đurkan – Stotka. Njegovi nastali dugovi uključivali su neisplaćene plaće i obaveze za najamninu. Gradonačelnik Mišel Jakšić tada je na sjednici Gradskoga vijeća potvrdio kako su svi dugovi podmireni.

Ovdje nije kraju nizu jer smo 2015. godine objavili da je zbog poreznih dugovanja zatvoren tadašnji Rooster pub u vlasništvu tvrtke Audio doc d.o.o. iz Koprivnice. Njezin direktor bio je Tomislav Šitum, a partner u biznisu Vladimir Bunić, uz kojega se spominjao koprivnički saksofonist Vojkan Jocić. Navedeni su, govorilo se, bili spremni platiti najamninu od 75 kuna po metru kvadratnom, odnosno oko 21 tisuću kuna plus PDV mjesečno.

Evo što o svemu kaže član Uprave Komunalca Goran Međurečan
Foto: Matija Gudlin
Goran Međurečan (sredina) // Foto: Matija Gudlin

O situaciji s ovim prostorom razgovarali smo s članom Uprave Komunalca Goranom Međurečanom. On nam je, također, potvrdio kako je Krajnik 1. kolovoza napustio prostor.

– Raskinuli smo suradnju – kratko je kazao Međurečan, na što smo postavili pitanje jesu li dugovi razlog zatvaranja.

– Nećemo o detaljima. Ide u tome smjeru, ali nadam se kako ćemo s gospodinom sve dogovoriti. Dijelom je to i sporazumno dogovoreno – rekao je Međurečan.

Iznos najamnine nije nam iznio, dodavši kako je riječ o poslovnoj tajni.

– Ponovno ćemo raspisati natječaj. Bit će u granicama u kojima je bio dosad, nešto normalno po kvadratu koliko je u gradu, ništa iznad ni ispod, neka procijenjena vrijednost koju kao javno poduzeće moramo dati – odgovorio je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prema riječima Međurečana, uslijed nepovoljne gospodarske situacije prouzrokovane koronom, “izlazili su mu ususret dosta dugo.”

– Bilo je mjeseci kada smo mu oprostili kompletan dug. Kada je god restoran bio zatvoren, te mjesece fakturirali smo mu jednu kunu. Bilo je mjeseci u kojima smo fakturirali 50 posto i manje, a bilo je mjeseci kada su išle normalne fakture. Mislim kako su više od 60 posto mjeseci, otkako je korone, fakture bile 50 posto ili manje. Po našim informacijama, gospodin je dobivao potporu države za najamninu – tvrdi Međurečan.

Potvrdio je, ujedno, kako već postoje potencijalno zainteresirane strane koje bi, možda, željele doći u prostor. Otkrio je tek kako je riječ o ljudima koji se otprije bave ugostiteljstvom.

– Vidjet ćemo hoće li se stvarno javiti ili ne, ali potencijalnih kandidata ima – potvrdio je.

Hoće li sljedeći zakupac biti sretne ili nesretne ruke, ostaje za vidjeti.