15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Đurđevački grafičar Hrvoje Baltić izlaže u Križevcima
Đ

Ne propustite

Danas (petak) u 21 sat u Klubu kulture Križevci, Mažuranićev trg 1, održat će se otvorenje izložbe đurđevačkog grafičara Hrvoja Baltića, koji će izložiti 18 cteža u boji raznih formata.

Umjetnost je najintenzivniji oblik individualizma poznat svijetu (Oscar Wilde)

Umjetnički rad Hrvoja Baltića koji možemo vidjeti na ovoj izložbi spada u domenu apstraktne umjetnosti i to tekovine početka i sredine dvadesetog stoljeća, kada se u umjetnosti događa radikalni prevrat. To je vrijeme kada umjetnost u potpunosti raskida s obvezom da bude lijepa i figurativna. Baltićeva djela su istraživanja podjednako op – arta i geometrijske apstrakcije. U nizovima crnih i bijelih linija koje stvaraju optičku iluziju  kretanja i gibanja ploha, te daju dojam trodimenzionalnosti prepoznajemo utjecaj začetnika op – arta, Victora Vasarely – a i Bridget Riley.  Upravo taj segment Baltićevih djela nam otkriva i tehničku uvježbanost umjetnikove ruke te preciznost i predanost u izvršenje umjetničkog zadatka. Kao kontrast vijugavoj liniji, umjetnik uvodi crnu, bijelu, sivu i crvenu plohu. Njegove geometrijske plohe moraju nas podsjetiti na Kazimira Maljevića, oca suprematizma, i njegov Crni kvadrat ili Bijelo na bijelom. Rasteri koji prekrivaju slobodne linije asociraju na Mondriana. U svom radu, umjetnik se igra sa svim ovim elementima, eksperimentira kontrastirajući ih – ne samo u izražajnom smislu već i u tehničkom smislu, kombinirajući crtež i kolaž.

Baltićev rad je improvizacija, istraživanje koje kreće od samog ishodišta umjetnosti – od točke.

Točka je oblik bez ijedne naglašene dimenzije i kao takva polazište za sve druge oblike, za liniju i plohu. Upravo t a fundamentalna likovna sredstva, točka, linija i ploha, likovna su sredstva kojima se umjetnik poigrava.

Njegova umjetnost je apstraktna, figuraciju u njoj ne možemo naći ni ne smijemo tražiti. No to ne znači da ona nema poruku. Ako malo pažljivije promotrimo odnose, primijetit ćemo da se u određenom broju radova strogi geometrijski rasteri „ nameću „slobodnoj liniji. Oni je uokviruju, ograničavaju, možemo čak reći da je sputavaju. Ovdje ću se povesti za mišlju Amy Lowell koja kaže:   „ umjetnost je želja čovjeka da se izrazi, da zabilježi reakcije svoje sposobnosti na svijet u kojem živi „ te protumačiti te likovne odnose kao poruku mladog umjetnika koji traži svoje mjesto u formiranom likovnom krugu definiranom konvencijama i pokušava ukalupiti svoje kreativne težnje u zadane društvene okvire.

Ana Huzjak Kišivan, prof.

HRVOJE BALTIĆ

Rođen je 1. listopada 1980. godine u Bjelovaru. Osnovnu školu završio je u Đurđevcu, a srednju u Zagrebu (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna) gdje stječe zvanje aranžersko – scenografskog dizajnera. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odsjeku i to na grafičkom odjelu u klasi profesorice Dubravke Babić. Radi kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi Ivana Lackovića – Croate u Kalinovcu i u Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu.

Grupne izložbe:

2002. Đurđevac, Galerija Stari Grad – ” Uokvirena pozivnica “

2004. Rijeka, Galerija Sv. Kuzam – ” Akvarel vodeno šaputanje “

2004. Zagreb – ” Pasionska baština “

2005. Đurđevac, Galerija Stari Grad – ” Uokvirena pozivnica “

2005. Križevci, Gradski muzej – ” Akvarel vodeno šaputanje “

2005. Zagreb, Smotra sveučilišta – ” Art in progress “

2007. Đurđevac, Galerija Stari Grad – ” Slikarsko – kiparska radionica – Picok “

2008. Virje, Osnovna škola – ” Izložba likovnih djela iz zbirke Osnovne škole “

Samostalne izložbe:

2005. Đurđevac, Gradska knjižnica – galerija Ex libris

2006. Križevci, Gradski muzej

Međunarodne kolonije:

2005. Split, Maestral

2005. Brač, Otok

Adresa:
Hrvoje Baltić

Budrovac, Bilogorska 46

48350 Đurđevac

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×