Afera Hipokrat

Dvoje liječnika ostat će bez licence zbog primanja mita od ludbreškog Farmala

15:45h
0
Iz Farmala ističu važnost tvrtke za zaposlenike
Tvrtka Farmal koja je mitila liječnike // Foto: arhiva

Optužnica vezana uz aferu Hipokrat sadržavala je najviše optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa, a među njima je bilo i nekoliko liječnika s ludbreškog područja i iz Koprivničko-križevačke županije.

Kraju je privedena najveća liječničko – farmaceutska afera u Hrvatskoj nazvana Hipokrat, koja je 2012. uzburkala hrvatsku javnost i liječničku struku obilježila kao korumpiranu.

Optužnica vezana uz aferu Hipokrat sadržavala je najviše optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa, a među njima je bilo i nekoliko liječnika s ludbreškog područja i iz Koprivničko-križevačke županije.

USKOK je tada optužio 364 osobe, uglavnom liječnike opće prakse i ljekarnike, te ludbrešku farmaceutsku tvrtku Farmal radi davanja odnosno primanja mita diljem Hrvatske, kako bi oni zauzvrat propisivali lijekove iz njihovih pogona.

Prije početka suđenja krivnju su priznala 324 liječnika i ljekarnika, pa je sve uglavnom završilo nagodbama odnosno osudama na novčane kazne, uvjetne zatvorske kazne te rad za opće dobro.

Na temelju 271 pravomoćne presude kojima je izrečena novčana kazna, te uz priznanje krivnje tvrtke Farmal  koja je pristala platiti 2,5 milijuna kazne, hrvatski je proračun napunjen s gotovo devet milijuna kuna. Iz tvrtke su nakon toga objavili da će biti prisiljeni zatvoriti pogon u Ludbregu.

Kako naslužbeno doznaje Jutarnji.hr, cijela afera završit će presedanom gdje će dvoje liječnika obiteljske medicine iz Splita i Šibenika ostati bez licence, odnosno dozvole za rad, što znači gubitak ordinacije i ugovora s HZZO-om.

Također, ove je godine i pri Časnom sudu Hrvatske liječničke komore pokrenut postupak za utvrđivanje nedostojnosti obavljanja liječničke djelatnosti, pravomoćno osuđenih u aferi.

– Radi se o ukupno 285 liječnika. Do sada je Časni sud donio 158 odluka od kojih četiri oslobađajuće, a u 152 postupka izrečena je mjera privremenog oduzimanja licence s rokom kušnje – za Jutarnji list rekao je Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacija obiteljske medicine drži da su liječnici platili svoj danak i da im nije trebala biti oduzeta licenca. Isto tako, smatra da je pojedinačno plaćanje troška postupka od 6000 kuna po liječniku, odnosno sveukupno dva milijuna kuna Liječnička komora prigrabila sebi, što Goluža rezolutno poriče.

 

čitam...