ospice stigle u hrvatsku

Epidemiologinja Danijela Pinter o epidemiji ospica: Procjepljenost je veća od 98 posto, nema razloga za strah

Lijeka za ovu opasnu bolest nema, jedina je zaštita cijepljenje. 

12:55h
0
Ilustracija // foto: ingimage

Epidemija ospica stigla je u Hrvatsku! Potvrđeno je to pacijentu iz Dubrovnika.

Ospica u ambulantama Podravine i Prigorja već odavno nema, no pojava ove zarazne bolesti u susjednim zemljama ipak je zabrinula mnoge.

No, prema riječima zdravstvenih stručnjaka, nema mjesta panici za podravsko-prigorski kraj jer je procjepljenost visokih 98 posto dok je procijepljenost u nekim krajevima na jugu Hrvatske izuzetno je niska, u Dubrovniku je pala na samo 40-ak posto.

– Cijepljene se radi dva puta. Jednom se dijete cijepi s navršenih godinu dana te pri pregledu za upis u prvi razred osnovne škole. U 2016. godini, procijepljenost je bila veća od 98 posto. Do epidemijske pojave ospica može doći ako je procijepljenost ispod 95 posto tako da je kod nas situacija i više nego dobra – zaključuje epidemiologinja Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javbo zdravstvo.

24. Obljetnica HZZJZ
Danijela Pinter // Foto: Ivan Brkić

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kažu da je zabilježen jedan slučaj oboljele osobe od spomenute bolesti i to davne 1998. godine. No, dva slučaja evidentirana su i 2015.godine, a bila je riječ o oboljelima koji su se zarazili u susjedstvu, točnije u BiH.

Ospice, poznate kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice su vrlo zarazna virusna bolest.

Lijeka za ovu opasnu bolest nema, jedina je zaštita cijepljenje.