POZIV DA PRODUŽE MJERE

Europska komisija predlaže da granice Europe ostanu zatvorene do 15. svibnja

Potpredsjednik EK: Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produljenje restrikcija je nužno.

19:04h
0

Europska komisija danas je pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. svibnja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije koronavirusa, prenosi HINA.

– Komisija poziva na koordinirani pristup kod produženja ograničenja jer djelovanje na vanjskim granicama može jedino biti učinkovito ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i na jednoobrazan način – stoji u priopćenju Komisije.

Komisija je također izdala naputke za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorija EU-a u trenutku uvođenja ograničenja. Komisija je pozvala zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.

Podsjetimo, Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike zemalja članica da uvedu privremena ograničenja za ulazak u EU-u na početno razdoblje od 30 dana. Tu su preporuku čelnici podržali 17. ožujka i nakon toga su sve zemlje članice EU-a (osim Irske) te zemlje članice šengenskog prostora koje su izvan EU-a donijele nacionalne mjere o ograničenju ulazaka u EU za sva manje bitna putovanja.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec dana, do 15. svibnja, a do tada će ponovno razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv se odnosi na “EU+ prostor”, koji uključuje sve članice šengenskog prostora zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom i Ciprom koje su izvan Schengena, te četiri zemlje pridružene šengenskom prostoru: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Od uvođenja ograničenja, zračni promet u EU sveden je praktički na nulu, još lete samo zrakoplovi za prijevoz tereta te zrakoplovi upućeni iz EU-a radi repatrijacije europskih građana. Slično je stanje u željezničkom, autobusnom i brodskom prijevozu.

Potpredsjednik EK: Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultata, produljenje restrikcija je nužno

– Sve su zemlje članice uspješno primijenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU-a – rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, građani zemalja šengenskog prostora koje nisu članice EU-a i članovi njihovih obitelji, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU.

Ograničenja se također ne odnose na liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv koronavirusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.