velik posao

Evo što se sprema s dvorcem Inkey, Koren: Trebat će nam 50 milijuna kuna

Koren je dodao kako se intenzivno radi na razradi ideja oko buduće funkcije dvorca i oblika turističke ponude.

09:00h
0
Ilustracija (nema veze s događajem u tekstu) // Foto: Matija Gudlin

Posljednja tema konferencije odnosila se na aktivnosti koje Županija provodi po pitanju dvorca Inkey koje je nedavno kupila na javnoj dražbi. Župan Koren zahvalio je medijima što pružaju podršku i prate zbivanja vezana za dvorac te dodao kako se trenutno rješava pitanje dokumentacije, a uskoro kreću i preliminarni radovi čišćenja okoliša oko dvorca.


– Provodimo intenzivne aktivnosti za spas ovog dragulja hrvatske kulturne baštine i kontinentalnog turizma. Formirali smo i radnu skupinu u kojoj su okupljeni eksperti iz raznih područja kako bi što prije krenuli s konkretnim zahvatima i spasili dvorac od daljnjeg propadanja, snimili smo foto i video dokumentaciju o postojećem stanju te dobili korisne savjete od naših prijatelja iz Virovitičko-podravske županije po pitanju apliciranja na europske fondove. Predstoji velik zahvat, prema mišljenju konzervatora dio dvorca će se moći restaurirati u izvornom obliku unatoč velikoj devastaciji, a za sve će nam prema našim procjenama trebati oko 50 milijuna kuna – kazao je župan.

Dodao je kako se intenzivno radi na razradi ideja oko buduće funkcije dvorca i oblika turističke ponude. Uz župana su bili si zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Upravnog odjela za  brazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec te ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

U nedavnom posjetu dvorcu Inkey

čitam...