Koprivnička posla

Forjan (HDZ): Proračun je vidjet ćemo, nadamo se. V. Želježnjak (SDP): Uspjet ćemo

14:37h
0
Koprivnički HDZ i HSS // Foto: Adela Zember
Koprivnički HDZ i HSS // Foto: Adela Zember

Prijedlog koprivničkog proračuna za iduću godinu je gotovo 200 milijuna, dok se s druge strane ide u rebalans proračuna za ovu godinu s predviđenih 175,6 milijuna kuna na 160,9 milijuna kuna.

Nekoliko dana uoči donošenja koprivničkog proračuna, oporbeni vijećnici danas, u petak, izašli su u javnost s oštrim zamjerkama. Naime, prijedlog proračuna za iduću godinu je gotovo 200 milijuna dok se s druge strane ide u rebalans proračuna za ovu godinu s predviđenih 175,6 milijuna kuna na 160,9 milijuna kuna.


– Na ovakav prijedlog ne možete staviti ni amandman već jedino možemo pozvati Vesnu Želježnjak, gradonačelnicu, da odustane i sastavi ozbiljan proračun – rekao je Ivan Pal, predsjednik koprivničkog HSS-a.

I Ernest Forjan, predsjednik koprivničkog HDZ-a, zgrožen je ovakvim, kako kaže, neozbiljnim proračunom, a o tome je na sastanku s pročelnicima i predsjednikom gradskog vijeća pokušao upozoriti gradonačelnicu koja se sastanku nije odazvala.

– Time je dala jasnu poruku kako gleda na nas oporbene vijećnike – dodao je Forjan.

Objasnio je da je problematično to što se već drugu godinu zaredom provlači 16 milijuna kuna koje nisu mogli smanjiti niti sanirati u protekloj godini, zatim dizanje novog kredita od 2 milijuna kuna za kamate bankama, podizanje rashoda za zaposlene u gradskoj upravi na milijun kuna te predviđena prodaja plinskog biznisa za otprilike 30 milijuna kuna.

– Ovakav model unazad dva mandata ove vlasti provodi se pod krinkom socijalne osjetljivosti prema građanima Koprivnice – istaknuo je Forjan.

Ono što zahtijeva oporba je da se ne ulazi u nova kreditna zaduženja niti u prodaju javnih dobara, već da se veći naglasak stavi na poboljšanje kvalitete života Koprivničanaca te da se radi na razvojnom aspektu grada pri čemu bi se mladi ovdje zadržavali i vraćali nakon studija. Predlažu da se više snage usmjeri poticanju poduzetništva i samozapošljavanju, natalitetnoj gradskoj politici te uređenju prigradskih naselja.

– Hvale se da je Koprivnica grad budućnosti i tehnologija, a primjerice Herešin nema pristup internetu ili Podolice još uvijek nemaju uređenu kanalizaciju i vodu – istaknula je Emina Kovačević iz HDZ-a.

Oporbeni vijećnici zaključili su da su i novi proračun i rebalans proračuna nerealni te da u gradu ne znaju stvoriti prihodovnu stranu proračuna čemu u prilog, kako kažu, govore nova zaduženja kako bi se pokrpale proračunske rupe.

– Njihov proračun svodi se na vidjet ćemo, nadamo se, valjda će biti – zaključio je Forjan.

S druge strane, V. Želježnjak, ne vidi ništa sporno u rebalansu proračuna za 2015. godini niti u prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Vesna Želježnjak sa zamjenicima // Foto: Matija Gudlin
Vesna Želježnjak sa zamjenicima // Foto: Matija Gudlin

– Čovjek koji nije ambiciozan ne može ništa napraviti – istaknula je gradonačelnica i objasnila da oni u Gradu uvijek gledaju naprijed te da će sve što su zacrtali i ostvariti, a to će pokušati upravo prodajom plinskog biznisa.

Dodala je kako Grad brine o svojim sugrađanima, čemu u prilog govori i to da se veći dio proračunskog novca odnosi na financiranje društvenih djelatnosti te da, kako kaže, ne zna postoji li grad veličine Koprivnice koji godišnje daje 450 stipendija, nije dizao cijene komunalnih usluga te nije uveo prirez.

 

čitam...