Odluka je pala

FOTO Andrija Maronić i Vlado Leščan dobit će najviša javna priznanja grada Đurđevca, pogledajte i ostale dobitnike

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.

10:30h
0
Andrija Maronić // Foto: djurdjevac.hr

Đurđevački gradski vijećnici jučer su na sjednici Gradskog vijeća odlučili tko će biti dobitnici ovogodišnjih javnih priznanja.

Nagrada za životno djelo pripast će glazbeniku Andriji Maroniću, za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području glazbene kulture.

Andrija Maronić rođen je 28. studenoga 1948. u Ždali. Ponikao je u glazbeničkoj obitelji, te se i sam od djetinjstva bavio glazbom, najprije u obiteljskom okružju, a potom svirajući na svadbama, društvenim događajima i smotrama izvorne glazbe širom regije. U zreloj dobi opredijelio se za cimbale, gdje stječe zavidnu reputaciju, te biva zapažen u ozbiljnim glazbenim krugovima.

Svirao je i snimao glazbu sa svim značajnijim podravskim grupama i sastavima. U Neumu je sudjelovao na Festivalu etno glazbe, te uspostavio suradnju s renomiranim imenima poput Lidije Bajuk, Dunje Knebl, Mojmira Novakovića, Grupe Kries i Legen. Nastupao je kao akter i glazbenik u filmu Transatlantik. Sudjelovao je kao promotor podravske i međimurske glazbe u više navrata na Hrvatskoj radio-televiziji i u Dvorani Vatroslav Lisinski. Oduvijek vjeran zavičajnoj glazbi, nastupao je i s ansamblom Martina Sagnera, putujući po cijeloj Europi. Veliki broj njegovih nastupa namijenjen je u dobrotvorne svrhe.

Foto: Sanjin Bojić

Uključen je u sve akcije Županijske lige protiv raka. Na dobrovoljnoj bazi obrazovao je i u tajne glazbe uputio desetine mladih učenika, što radi i danas. Na poziv Hrvatske seljačke sloge iz Donje Dubrave kontinuirano vodi tečajeve/školu cimbalista, koji već uspješno nastupaju na tom tradicijskom instrumentu. Redovito nastupa na festivalu Podravine i Podravlja (Pitomača), te je suradnik Kulturne udruge Galovićev dom u Peterancu. Graditelj je glazbala i kvalificirani ugađač klavira.

U protekloj godini započeo je suradnju sa Varaždinskim baroknim večerima, upriličujući koncerte i recitale u  promotivne svrhe u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj. Trenutno radi sa akademskim violinistima Antunom Stasićem i ukrajinskim glazbenikom Orisom te organizira recitale sa glumcem Zoranom Kelavom.

Javno priznanje Počasni građanin Grada Đurđevca dodjeljuje se posthumno Vladi Leščanu koji je bio izrazito aktivan u društvenom i političkom životu Grada Đurđevca.

Vlado Leščan // Foto: djurdjevac.hr

Vlado Leščan rođen je 27. svibnja 1956. godine. Od osnutka Košarkaškog kluba Mladost 1972. godine bio je aktivan igrač i kapetan momčadi kojoj je ostao vjeran i za koju je nastupao cijeli svoj igrački vijek.  Bio je svestrani sportaš. Pored košarke bavio se je nogometom, streljaštvom i tenisom te je nastupao za đurđevačke klubove. Vlado Leščan od prvih dana osamostaljenja Republike Hrvatske aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a nakon uvođenja višestranačja i prvih demokratskih izbora, obnašao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca od 1993. do 1997. godine.

Bio je omiljen među sugrađanima zbog svoje iznimne ljudskosti i razumijevanja svakog čovjeka, imao je podršku u svom društvenom i političkom angažmanu u kojem se je naročito zalagao za sportske klubove i interese našeg grada, te se je ponovno uključio u politički život Grada 2014. godine sudjelovanjem na izborima unutar inicijative Ljubav prema svome gradu. Izabran je u Gradsko vijeće u kojem je obnašao dužnost potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca sve do svoje prerane smrti.

Zlatna plaketa Sveti Juraj dodjeljuje se Ženskom vokalnom sastavu Đurđevčice, Udruzi žena Grada Đurđevca i profesoru Zdravku Selešu iz Đurđevca.

Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se udruzi A je to Art-Podravina, Udruzi udomitelja za djecu Osmijeh, Mariji Markuš iz Budrovca, Šahovskom klubu Picok Đurđevac i Josipu Đurinčiću iz Đurđevca, dobrovoljnom darivatelju krvi, za darovanih 115 doza krvi.

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.

čitam...