7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Odluka je pala

FOTO Andrija Maronić i Vlado Leščan dobit će najviša javna priznanja grada Đurđevca, pogledajte i ostale dobitnike
F

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.

Ne propustite

Đurđevački gradski vijećnici jučer su na sjednici Gradskog vijeća odlučili tko će biti dobitnici ovogodišnjih javnih priznanja.

Nagrada za životno djelo pripast će glazbeniku Andriji Maroniću, za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području glazbene kulture.

Andrija Maronić rođen je 28. studenoga 1948. u Ždali. Ponikao je u glazbeničkoj obitelji, te se i sam od djetinjstva bavio glazbom, najprije u obiteljskom okružju, a potom svirajući na svadbama, društvenim događajima i smotrama izvorne glazbe širom regije. U zreloj dobi opredijelio se za cimbale, gdje stječe zavidnu reputaciju, te biva zapažen u ozbiljnim glazbenim krugovima.

Svirao je i snimao glazbu sa svim značajnijim podravskim grupama i sastavima. U Neumu je sudjelovao na Festivalu etno glazbe, te uspostavio suradnju s renomiranim imenima poput Lidije Bajuk, Dunje Knebl, Mojmira Novakovića, Grupe Kries i Legen. Nastupao je kao akter i glazbenik u filmu Transatlantik. Sudjelovao je kao promotor podravske i međimurske glazbe u više navrata na Hrvatskoj radio-televiziji i u Dvorani Vatroslav Lisinski. Oduvijek vjeran zavičajnoj glazbi, nastupao je i s ansamblom Martina Sagnera, putujući po cijeloj Europi. Veliki broj njegovih nastupa namijenjen je u dobrotvorne svrhe.

Foto: Sanjin Bojić

Uključen je u sve akcije Županijske lige protiv raka. Na dobrovoljnoj bazi obrazovao je i u tajne glazbe uputio desetine mladih učenika, što radi i danas. Na poziv Hrvatske seljačke sloge iz Donje Dubrave kontinuirano vodi tečajeve/školu cimbalista, koji već uspješno nastupaju na tom tradicijskom instrumentu. Redovito nastupa na festivalu Podravine i Podravlja (Pitomača), te je suradnik Kulturne udruge Galovićev dom u Peterancu. Graditelj je glazbala i kvalificirani ugađač klavira.

U protekloj godini započeo je suradnju sa Varaždinskim baroknim večerima, upriličujući koncerte i recitale u  promotivne svrhe u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj. Trenutno radi sa akademskim violinistima Antunom Stasićem i ukrajinskim glazbenikom Orisom te organizira recitale sa glumcem Zoranom Kelavom.

Javno priznanje Počasni građanin Grada Đurđevca dodjeljuje se posthumno Vladi Leščanu koji je bio izrazito aktivan u društvenom i političkom životu Grada Đurđevca.

Vlado Leščan // Foto: djurdjevac.hr

Vlado Leščan rođen je 27. svibnja 1956. godine. Od osnutka Košarkaškog kluba Mladost 1972. godine bio je aktivan igrač i kapetan momčadi kojoj je ostao vjeran i za koju je nastupao cijeli svoj igrački vijek.  Bio je svestrani sportaš. Pored košarke bavio se je nogometom, streljaštvom i tenisom te je nastupao za đurđevačke klubove. Vlado Leščan od prvih dana osamostaljenja Republike Hrvatske aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a nakon uvođenja višestranačja i prvih demokratskih izbora, obnašao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca od 1993. do 1997. godine.

Bio je omiljen među sugrađanima zbog svoje iznimne ljudskosti i razumijevanja svakog čovjeka, imao je podršku u svom društvenom i političkom angažmanu u kojem se je naročito zalagao za sportske klubove i interese našeg grada, te se je ponovno uključio u politički život Grada 2014. godine sudjelovanjem na izborima unutar inicijative Ljubav prema svome gradu. Izabran je u Gradsko vijeće u kojem je obnašao dužnost potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Đurđevca sve do svoje prerane smrti.

Zlatna plaketa Sveti Juraj dodjeljuje se Ženskom vokalnom sastavu Đurđevčice, Udruzi žena Grada Đurđevca i profesoru Zdravku Selešu iz Đurđevca.

Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se udruzi A je to Art-Podravina, Udruzi udomitelja za djecu Osmijeh, Mariji Markuš iz Budrovca, Šahovskom klubu Picok Đurđevac i Josipu Đurinčiću iz Đurđevca, dobrovoljnom darivatelju krvi, za darovanih 115 doza krvi.

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Čestitamo!

Anđela Lenhard Antolin dobila Povelju Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća

Novinarki Anđeli Lenhard Antolin Hrvatski sabor kulture dodijelio je Povelju za izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×