zapečaćeno

FOTO Inspekcija na dva tjedna zatvorila poznati ludbreški restoran Črn-Bel, ‘na crno’ radilo čak 10 ljudi, utvrđene i brojne druge nepravilnosti

Inspektori su tijekom svojih istražnih radnji tražili i policijsku zaštitu.

18:43h
0
Foto: Marina Hižak

Subota uvečer oko 20 sati, prije tjedan dana. U poznati ludbreški restoran Črn-Bel, na vrhu jednog od brežuljaka Vinograda Ludbreških, ušli su inspektori državnog inspektorata, podružnice Varaždin. Istražne radnje vršili su do 3 sata ujutro i otkrili niz nepravilnosti. Nadzor je završio tako da je restoran zapečaćen na dva tjedna.

Iz Inspekcije Državnog inspektorata potvrdili su nam da su u noći sa subote na nedjelju 7./8. ožujka 2020. godine uz policijske službenike obavili koordinirani akcijski nadzor u ugostiteljskom objektu.

– Inspekcije Državnog inspektorata koje su sudjelovale u koordiniranom nadzoru (sanitarna inspekcija, turistička inspekcija, inspekcija radnih odnosa i zaštite na radu) u poslovnim prostorijama društva, utvrdile su četiri prijavljena radnika i deset neprijavljenih radnika – stoji u izvješću koji nam je poslao Državni inspektorat i tako potvrdio naša saznanja.

Inspektor rada 9. ožujka donio je rješenje kojim je restoranu zabranio rad na najmanje 15 dana, sve dok ne otkloni nedostatke, odnosno izvrši uplatu novčanog iznosa za svakog radnika kojeg nije prijavio na obvezno mirovinsko osiguranje, u korist Državnog proračuna. On to nije napravio pa je u petak, ”13.3. inspektor rada u 11 sati pečaćenjem ulaza u poslovne prostorije objekta”. 

Foto: Marina Hižak

Ali, to nisu svi prekršaji. Kako Državni inspektorat dalje navodi, njihova Turistička inspekcija u restoranu je utvrdila kako u jelovniku na istaknutom vidljivom mjestu nema obavijesti o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije.

Nadalje, otkriveno je kako s mjesta rada mora udaljiti tri kuhara i konobarice koji nemaju uvjete za rad propisane istim Zakonom, a koji se odnose na provedbu osposobljavanja za rad na siguran način za obavljanje poslova kuhara i konobara.

Inspektori su tijekom svojih istražnih radnji tražili i policijsku zaštitu.

– Dana 7. ožujka bili smo u pomoći inspektoratu, a nikakvih drugih postupanja nismo imali. Riječ je o uobičajenom protokolu – rekao nam je Matko Murić, glasnogovornik varaždinske policije.

Nakon svega, glavnom odgovornom naloženo je da u roku od 30 dana mora: 

– izraditi procjenu rizika za poslove kuhara na mjestu rada
– obaviti provjeru osobljenosti za rad na siguran način tri radnika na poslovima kuhara
– obaviti ispitivanje sredstava rada, a isto se odnosi na ispitivanje električnih i plinskih instalacija te radne opreme za pripremu hrane
– obavi ispitivanje parametara radnog okoliša na okolnosti mikroklime, osvijetljenosti i buke

Tu nije kraj. Inspekcija je utvrdila kako poslodavac ”nije procijenio rizike za život i zdravlje radnika, a za obavljanje poslova kuhara u pisanom ili elektroničkom obliku, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna poslodavcu pravnoj osobi te novčana kazna u iznosu od 6.000 kuna odgovornoj osobi pravne osobe.

Foto: Marina Hižak

-Zbog toga što poslodavac nije zaposlenim osobama osigurao stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni, izrečena je novčana kazna na licu mjesta odgovornoj osobi u pravnoj osobi – stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Foto: Marina Hižak

Isto tako, zanimalo nas je zašto na  glavnom ulazu nema pečata. Iz Državnog inspektorata odgovorili su nam kako su glavna vrata zapečaćena iznutra, te je pored pečata obavijest. Radi se o jednom od tri ulaza, dok su ostala dva ulaza zapečaćena izvana.

Dobro poznati objekt Črn-Bel na atraktivnoj lokaciji s pogledom na Ludbreg bio je zatvoren dvije i pol godine, a novi je voditelj iznajmio prostor lani u srpnju te radio osam mjeseci. Sam objekt u vlasništvu je poznatog ludbreškog poduzetnika Đure Bohneca, koji nam je potvrdio da je upoznat s cijelom situacijom.

Foto: Marina Hižak

– Bio sam tamo kad su pečatili prostor, no nisu mi željeli otkriti razloge. Mogu potvrditi da će nakon ova dva tjedna restoran i dalje raditi. Problem je što je voditelj restorana već uzeo neke akontacije za dogovorene proslave firme i prve pričesti pa ćemo morati razgovarati s tim ljudima – rekao nam je Bohnec.

Dodao je kako jedino ne zna tko će restoran voditi, a već je u nekim dogovorima.

– Možda će to biti i sadašnji najmoprimac, no jedino pod uvjetom ako ispoštuje sve poslovne obveze – zaključio je Bohnec.

Voditelj restorana je pak na Facebook profilu restorana napisao kako ne rade zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Pokušali i stupiti s njim u kontakt u više navrata, ali mobitel mu je bio isključen.

‼️[OBAVIJEST]‼️ Sutra, petak, 13.03.2020. zatvaramo radi kolektivnog godišnjega odmora do 28.03.2020. Svi naši…

Gepostet von Črn-bel restoran am Donnerstag, 12. März 2020

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak