Visoki ciljevi zadovoljeni

FOTO Mario Švegović: Na čelo Općine sjeo sam s minusom od dva milijuna kuna nenaplaćenih računa, danas smo u plusu pola milijuna

Švegović kaže i kako se Općina prijavila na natječaj za Ivanec Centar. Riječ je o, kako kaže, kompletnom uređenju Društvenog doma u Koprivničkom Ivancu, izgradnji parkirališta, šetnice i rušenje dviju starih zgrada, a u tijeku je i prijava na natječaj za uređenje Društvenog doma u Goričkom.

13:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Mario Švegović // Foto: Matija Gudlin

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović zasjeo je na stolicu prije godinu i pol, a naglašava kako je ova godina iznimno dobra.

– Poprilično sam zadovoljan svim pokrenutim i realiziranim projektima. Na čelo Općine sjeo sam s minusom od dva milijuna kuna nenaplaćenih računa, danas smo u plusu pola milijuna. Iznimno sam zadovoljan godinom i pol svojeg mandata iako uz redovan posao, ovaj posao Načelnika Općine, obavljam volonterski te nemam dovoljno vremena za obitelj. Očekivanja su velika od strane mještana, ali i ja sam si zadao visoke ciljeve. Jedino što me koči je moja funkcija volontera jer postoji nedostatak vremena gdje trpi obitelj – ističe Švegović.

Zakon o fiskalizaciji koji je donesen s 1. siječnjem puno je pomogao, kako kaže, da u kasici danas imamo plus.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Naime, više sredstava od poreznih doprinosa ide u proračun. Također, uspjeli smo prodati dvije parcele u poslovnoj zoni te je ta činjenica ubrzala rješavanje postojećeg duga. Zemljišta su prodana Unija Betonu i Auto Aktivu, svakome je po pet tisuća kvadrata s time da imamo rezervirano još pet tisuća kvadrata od strane Unija Betona jer njima treba veći prostor. U razgovoru s njima došli smo do zajedničkih interesa te smo dogovorili ako bude na tržištu rada one struke koje će oni tražiti, zapošljavat će se lokalno stanovništvo – zadovoljno je rekao načelnik.

Navodi kako je prvi projekt koji je bio započeti je kompletno nova površina parkirališta groblja u Koprivničkom Ivancu, a ove godine je završen završni sloj asfalta te se sada još samo čeka tehnički pregled.

– Jedan iznimno važan i veliki projekt koji smo započeli ove godine je i izgradnja nogostupa sjever, produžetak Koprivničke ulice. Vrijednost tog projekta je milijun i devetsto dvadeset tisuća kuna, a veliki dio sredstava smo dobili od EU, ostalih 3 posto je naših sredstava. S obzirom na to da je zahladilo nemamo mogućnost asfaltiranja, a nadam se da će se vrijeme stabilizirati jer nam je 19. prosinac rok za završetak radova – naglasio je Švegović.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Dodaje i projekt koji je u početku realizacije, a radi se javnoj rasvjeti.

– Prijavili smo se na natječaj za dodjelu sredstava, međutim nismo prošli te smo odlučili krenuti sa svojim vlastitim sredstvima. Projekt postoji za cijelu Općinu što se tiče javne rasvjete. Krenuli smo od početka Koprivničke ulice do crkve, a sljedeća ruta je od crkve prema Goričkom. Glavni dio trebao bi biti realiziran 2019. godine – najavio je načelnik.

Švegović kaže i kako se Općina prijavila na natječaj za Ivanec Centar. Riječ je o, kako kaže, kompletnom uređenju Društvenog doma u Koprivničkom Ivancu, izgradnji parkirališta, šetnice i rušenje dviju starih zgrada, a u tijeku je i prijava na natječaj za uređenje Društvenog doma u Goričkom.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Također smo u projektu Zaposli pa pomozi, odnosno projektu Zaželi. Imamo četiri žene koje su predale zamolbu i uskoro idu na edukaciju za gerontodomaćicu. Nakon toga ići će pomagati ukupno 25 korisnika u Općini Koprivnički Ivanec – naglasio je Švegović.

Ove godine, ističe, Općina je imala i investiciju vezanu uz Društveni dom u Pustakovcu gdje se kompletno uredila stolarija i interijer, zamijenila se instalacija te su se stavila automatska vrata na vatrogasno spremište.

Mladima omogućujemo stipendije, ove godine smo zaprimili pet zahtjeva, uz ostale korisnike koji stipendiju primaju od prije. Postoji još jedna mjera, a to je isplata jednokratne pomoći roditeljima, za prvo dijete 2000 kuna, za drugo 3500 kuna, a za treće 5000 kuna. Što se tiče umirovljenika odluka vijeća za prošlu godinu bila je isplaćivanje Božićnica kroz cenzus 200 kuna do 1500 kuna mirovine, a 100 kuna do 2500 kuna mirovine te se nadam da će biti ista i ove godine te će istu trebati podići najkasnije do kraja ove godine – istaknuo je on.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Djeci se svake godine, navodi, u sklopu školske i vrtičarske priredbe dijele i Božićni darovi, a djeca polaznici Osnovne škole Koprivnički Ivanec dobili su radne bilježnice, likovne mape i bilježnice.

Proračun za sljedeću godinu je, navodi, skoro na istoj razini kao i prošle godine, a iznosi 11 milijuna i 500 tisuća kuna, a tu su uključena sredstva iz Europske unije u projekt Ivanec Centar koji je težak 7,5 milijuna kuna.

– U planu je izrada tehničke dokumentacije za ostala sela za pješačko biciklističke staze. Prijavili smo se i na natječaj Ministarstva kulture za projekt Kurija, odnosno rekonstrukciju i nadogradnju stare župne kurije za Etno centar gdje do izražaja dolazi Društvo izvornog folklora jer je to za naše područje vrlo bitno. Projekt iznosi oko 4 milijuna kuna – rekao je načelnik.

Švegović je najavio da ukoliko projekti prođu na natječaju, zbog previše posla, a manjka vremena postoji mogućnosti da će se profesionalno baviti politikom, odnosno da posao neće više obavljati volonterski.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Što se tiče Piškornice sanacijskog odlagališta imali smo nedavno promjenu odluke vezanu za osnivanje firme Drava Kom. Naime, dio bi bio vlasnik PSO, a dio ostale Općine koje bi potpisale sporazum. Izmijenili smo odluku i trenutno teku razgovori na koji način da otkupimo dio od Komunalca, radi se o 0,1 posto, odnosno 189 tisuća kuna. Njihovom uslugom dobivamo puno više i to reciklažno dvorište i kompostanu. Prošli smo i na natječaju za dodjelu kanti, a raspisan je i natječaj za javnu nabavu za kante, a vjerujem da ćemo sljedeće godine te kante i dobiti – naglasio je Švegović.

Osvrnuo se i na pitanje izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

– Smatram da tome tu nije mjesto s obzirom na to da se taj projekt prostire na 35 hektara zemlje, to je velika površina, a taj brijeg gdje bi se to smeće zatrpalo bilo bi 38 metara visine. Nije teško procijeniti koja je to količina smeća, a to nam ne treba. Bitnije je zdravlje ljudi i pitka voda, a između ostaloga, ni Općina ni mještani od toga nemaju koristi – zaključio je Švegović.

Loading...