velika šteta

FOTO Mato Čižmešinkin nakon požara: Vatru je prva čula sestra, sreća je što su konji bili u drugoj staji, a susjedi i prijatelji su nam priskočili u pomoć

14:25h
0
Foto: Jurica Karan

Bio je još mrak, prošlo je taman pet sati i oni najveći ranoranioci tek su progledali kad je zvuk vatrogasnih sirena rasparao dotad mirno jutro u virovskoj Ulici Mihovila Pavleka Miškine. Strašna vatra zahvatila je staju, štagelj i garažu obitelji Čižmešinkin. Srećom, hrabri vatrogasci brzom su intervencijom uspjeli zaustaviti vatru da se ne proširi i na obiteljsku kuću.


– Sestra je prva čula zvukove vatre, pucanje i lupkanje, njena je soba najbliže. U sekundi smo svi bili na nogama, stigli su i susjedi i vatrogasci. Sve je počelo iz male staje gdje su bili smješteni pilići, njih četrdesetak. Najvjerojatnije je eksplodirala žarulja koja je svijetlila pilićima. Bila je omotana metalnom mrežom, s keramičkim grlom, baš da se nešto ovakvo ne bi dogodilo – govori nam mladi gazda Mato Čižmešinkin.

Vatra je velikom brzinom gutala drvenu građu, a proširila se i na krovište obiteljske kuće. Nagorjele su grede i letve tako da će morati mijenjati cijelo krovište. Cijela obitelj bila je u šoku, što je zaista normalna reakcija. Tada su na red došli susjedi, prijatelji i kumovi. Njih više od tridesetak.

Ljubimci mu nisu stradali // Foto: Jurica Karan

– Od ranog jutra do navečer u devet sati u dvorištu je bilo puno prijatelja koji su nam pomogli oko svega. Hvala im na tome, puno nam znači. U vatri su stradali samo pilići i tri patke, ostalo je sve netaknuto – priča nam mladi Čižmešinkin. Mato je veliki zaljubljenik u plemenite životinje, u konje. Ima dva kod kuće i sreća pa su bili u drugoj, odvojenoj staji.

Pure i kokice su također netaknute, kao i svinje, koje su ‘samo’ okupane silnom vodom kojom su vatrogasci tretirali vatru. Mehanizacija također nije zahvaćena vatrom. Unatoč tome, policija materijalnu štetu procjenjuje na 200 tisuća kuna. Ozlijeđenih osoba nema.

Jučer, 21. listopada, između 5 i 5.25 sati, u Virju u Ulici Mihovila Pavleka Miškine unutar staje izbio je požar uslijed zagrijavanja i zapaljenja lako zapaljivih predmeta od žarulje koja je grijala piliće. U požaru je izgorjela krovna konstrukcija staje, štaglja, garaže te je nagorio dio krovišta obiteljske kuće, dok su u staji i štaglju izgorjeli razni predmeti, zob i slama u balama.

Ako želite pomoći obitelji Čižmešinkin na bilo koji način, kontaktirajte Matu Čižmešinkina na 091 881 0173.

Staja odakle je sve krenulo // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Nagorjela je i drvena građa krova // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Samo dio otpada koji su počistili s prijateljima // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

čitam...