6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VAŽNA INVESTICIJA

FOTO Ministar Horvat: Država će izaći u susret Križevcima koji ovdje mogu stvoriti tvornicu s razvojem vodika
F

Danas imamo priliku vidjeti jednu polivalentnu priču države, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca – u perspektivi pronalaska rješenja za buduću investiciju koja će biti veća od 50 milijuna eura i važna za čitav prostor Hrvatske, rekao je ministar.

Ne propustite

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer je posjetio Koprivničko-križevačku županiju, odnosno Križevce. U Razvojnom centru i tehnološkom parku sastao se sa županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Marijom Rajnom.

Terminal za kombinirani intermodalni transport i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu države na području jedinica lokalne samouprave bile su glavne teme. Želja je oba projekta prijaviti na natječaje Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Horvat je u kontekstu intermodalnog prostora kazao kako je “riječ o 132 čestice i preko milijun kvadratnih metara državnog zemljišta koje treba staviti u funkciju, odnosno imovinsko-pravo razriješiti te zatim projektirati investiciju oko 50 milijuna eura koja se može uklopiti u ovaj prostor.”

Korenu i Rajnu, izjavio je, predložio je da za realiziranje projekta na raspolaganje stave nekolicinu službenika kako bi se proces ubrzao. Rajn je, pritom, ministra upoznao i s projektom izgradnje solarne elektrane koja bi dovela do proizvodnje vodika.

– To je još jedan element naše nacionalne strategije koja se dobro uklapa u tu filozofiju, a na tom prostoru od 42 hektara država će izaći u susret Križevcima koji u suradnji s HEP-om mogu na ovom prostoru stvoriti tvornicu s razvojem vodika. Danas imamo priliku vidjeti jednu polivalentnu priču države, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca – u perspektivi pronalaska rješenja za buduću investiciju koja će biti veća od 50 milijuna eura i važna za čitav prostor Hrvatske – rekao je Horvat.

Mario Rajn, Darko Horvat i Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Gospodarska zona Čret namijenjena je za projekt intermodalnog transporta
Mario Rajn // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koren je podsjetio kako je projekt intermodalnog transporta jedan od šest projekata Razvojnog sporazuma. Podsjetimo, krajem rujna koprivničko-križevački župan objasnio je kako je riječ o prijevozu tereta vlakom kroz jedan centar gdje bi se vršili utovari kamionskog prijevoza na željeznički prijevoz. Izgradnja je planirana u gospodarskoj zoni Čret, a za cijelo područje izrađen je glavni projekt državne prometnice koja bi je povezivala s čvorom Križevci, odnosno brzom cestom. Tako bi se teretni promet premjestio iz centra grada, smanjujući buku i ispušne plinove, pojasnili su.

– Trenutno je u operativnoj fazi i zbog toga smo odlučili da sastanak bude ovdje. Također smo analizirali zahtjeve JLS-a i predmete koji su u Ministarstvu, njih 14, i moram pohvaliti spremnost Ministarstva na suradnju te nove politike koje vode decentralizaciji raspolaganja državnom imovinom, što je veliki potencijal za gospodarski razvoj naše zemlje – poručio je župan.

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Taj je projekt, prema riječima Rajna, njihov “zalog kako smanjiti ugljični otisak samog transporta.” Svjesni su, dodaje, “da je riječ o projektu koji će trebati niz kvalitetnih i dobro organiziranih koraka.”

– Sa strane Ministarstva danas je jasno detektirano što napraviti sljedeće kako bi područje koje je u vlasništvu države mogli privesti svrsi za intermodalni transport. Drago mi je da ministar razumije problematiku intermodalnog transporta u kontekstu klimatskih promjena, a konstruktivnim pristupom dao nam je smjernice kako pristupiti tom opsežnom projektu narednih godina. Veselim se nastavku suradnje jer današnji sastanak predstavlja značajan iskorak za razvoj našeg intermodalnog terminala – izjavio je Rajn.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×