16.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 3. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bakina kuharica

FOTO Mlade i stare spojila je ljubav prema sarmi, digancima i trgancima
F

Ne propustite

Gospon Vinko smatra da je važno prenositi takva znanja na mlađe naraštaje, kako bi i oni kad odrastu mogli svoje supružnike iznenaditi umijećem u kuhinji.

Pod suncobranima koprivničke knjižnice okupilo se zanimljivo društvo s ciljem stvaranja Bakine kuharice. Vrijednu skupinu čine najmlađa i najstarija generacija Koprivničanaca, a više o svemu ispričala nam je Danijela Petrić, knjižničarka dječjeg odjela Frana Galovića.

– Bakina kuharica dio je programa suradnje s koprivničkim Domom za starije i nemoćne, a kroz koji se na mlađe naraštaje prenosi ostavština naših baka. Ove godine je to zdrava prehrana i recepti prema kojima su nekoć bake kuhale hranjive obroke za svoju djecu – objasnila je knjižničarka i rekla kako će djeca pokušati iste recepte ilustrirati, a iz čega će se napraviti digitalna kuharica dostupna na web stranici knjižnice.

Milka Horvat, korisnica koprivničkog Doma učila je kuhati od svoje mame i drugih žena, ili pak sama.

Baka Milka radi sarmu na svoj način // Foto: Matija Gudlin
Baka Milka radi sarmu na svoj način // Foto: Matija Gudlin

– Omiljeno jelo koje sam pravila svojoj mnogobrojnoj obitelji od petero djece, a kasnije i njihovoj djeci, jest sarma. Moja je sarma nešto drukčija, jer bih skuhane sarme prebacila u protvan i prelila ih juhom dopravljenom zafrigom i pomiješanom s vrhnjem, pa to sve zapekla. To je posluženo uz pire svima bilo odlično – podijelila je jedan od svojih tajnih recepata baka Milka i rekla kako uživa u ovom projektu te kako je već posjetila sve vrtiće.

– Omiljeni kolač mi je digani s orasima koji se nekad radio otprilike, jer na selu nismo imali vagu. Tijesto se zimi dizalo u zdjeli stavljenoj u lavor s vrućom vodom, a moja mama orahe nije mljela nego ih je gnječila u mužaru pa zalijala slatkim mlijekom. A fil se obogatio s još šećera te malo ruma i grožđica – pružila nam je baka Milka romantiziranu sliku iz kuhinje njene majke.

Svestrana Milica Poca u Domu se naučila koristiti kompjuterom, korisnica je Bibliobusa i bavi se mnogim drugim aktivnostima.

– Naučila sam kuhati vrlo mlada, jer nas je bilo sedmero braće, a mamica nam je umrla mlada. Na selu se kuhalo ono što je izraslo u vrtu – mnogo povrća, grah, krumpir. Nažalost, ostala sam bez svoje stare bilježnice u koju sam zapisivala recepte, ali sam nešto zabilježila na kompjuteru – ispričala nam je baka Milica i s nama podijelila recept za trgance.

– Od jajeta, pola kile brašna, vode i soli zamijesi se čvršće tijesto, pa se u kipuću vodu

Zajedničko stvaranje kuharice // Foto: Matija Gudlin
Zajedničko stvaranje kuharice // Foto: Matija Gudlin

trgaju komadići tijesta i skuhaju. Trganci se kao tjestenina poslužuju zaliveni vrhnjem ili lukom poprženim na svinjskoj masti – prenijela nam je baka Milica svoju jednostavnu i za djecu hranjivu recepturu.

Zaključila je kako se današnja kuhinja od nekadašnje podosta razlikuje te da je ona u prošlosti bila mnogo zdravija.

– Danas se sve svodi na gotove začine poput Vegete i Knorrovih začina, a u prošlosti nismo imali drugih začina do peršina, mrkvice i onoga što raste u vrtu. Sad je sve to puno aditiva – zaključak je bake Milice.

Šarmantni Vinko Sambol predstavio se kao štićenik Doma za starije i moćne osobe koji je naučio kuhati silom prilika kad se prvi put rastao, tako da je samouk. Najviše voli dinstati krmenadl uz krumpir na ploškice, a i veliki je ljubitelj slatkoga.

– Najviše volim vanil-kifliće i mađaricu, a s djecom ću podijeliti recept za palačinke – rekao je gospon Vinko koji smatra da je važno prenositi takva znanja na mlađe naraštaje, kako bi i oni kad odrastu mogli svoje supružnike iznenaditi umijećem u kuhinji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

jaka kiša

FOTO/VIDEO Poplavljene su ceste, obilaznica je zatvorena za promet, vatrogasci ispumpavaju vodu

Koprivnička obilaznica je pod vodom. Jaka kiša poplavila je ulicu koja je trenutno zatvorena za promet, odnosno, prolaze samo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×