14.3 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
vrhunski proizvodi

FOTO Namjesniki imaju 400 košnica koje sele po cijeloj Hrvatskoj, medna rakija najbolja im je u državi, a med ponajbolji u svijetu, što potvrđuje pet zlatnih medalja iz Pariza
F

Nažalost, zlatne godine za nas pčelare su prošlost i moramo se s tim pomiriti, nije to toliko zbog tržišta nego klimatskih promjena i oscilacija temperature. Pčele su osjetljive i ne odgovara im ni kad je hladno ni kad je vruće, a priroda je na našem podneblju postala dosta neuračunljiva, kaže Mladen

Ne propustite

Nakon što su se pred četiri godine okitili sa tri zlatne medalje za kvalitetu svog meda u Londonu, obitelj Namjesnik iz Križovljana pored Ludbrega osvojila je novo priznanje i to za čak pet svojih proizvoda. Njihovi medovi na najvećem su renomiranom ocjenjivanju meda na svijetu, održanom pred nekoliko dana u Parizu, gdje su sudjelovali na Paris International Honey Awards 2023, osvojili novih pet zlatnih medalja.

Na natjecanju su bili jedini iz Hrvatske, a ocjenjivani su među 250-ak vrsta meda pristiglih iz 50-ak država svijeta.

– Nakon tri zlata iz Londona, opet smo potvrdili kvalitetu naših proizvoda te tako i kvalitetu hrvatskog meda. Dobili smo pet zlatnih medalja za med od bagrema, amorfe, lipe, livadni med i šumski med – medljikovac. Ponosni smo na kvalitetu naših proizvoda te na temelju dobivenih priznanja možemo biti sigurni da naš med zaista spada među najbolji med na svijetu – ponosno je istaknuo Mladen Namjesnik, pčelar sa 36 godina iskustva i stogodišnjom obiteljskom tradicijom pčelarenja.

Med Ludbreg
Gazda Mladen s priznjanima iz Pariza // Foto: Ivan Balija

Uvjeti kod prijave za ovo natjecanje su da morate biti ozbiljan proizvođač, pozicioniran na tržištu, a sve uzorke morali su prije slanja analizirati u Hrvatskoj. Iste su poslali u Francusku, gdje su nad njima provodili nove analize, a o kvaliteti i rangu je odlučivalo 15 sudaca iz čitave Europe.

OPG Namjesnik Mladen smjestio se nekoliko kilometara od Ludbrega i trenutno ima četiri zaposlenika. Mladenu pomažu supruga Mirjana i sin Denis i još jedna zaposlenica.

– Počeo je djed pa nastavio otac koji je među prvima u našoj regiji modernizirao pčelarenje i imao čitav niz inovacija. On je primjenom nove tehnologije i izumom nove košnice još 1974. godine, koja je tada nazvana „Namjesnikova košnica“, dao veliki doprinos razvoju pčelarstva na području tadašnje Jugoslavije – objašnjava Mladen koji je posao preuzeo 1987. godine i sa svojom obitelji nastavio ga tada širiti i modernizirati, a to čini i danas.

Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Trenutno imaju 400 košnica koje sele na pašu po svim dijelovima Hrvatske. Upravo iz tog razloga što pčele pasu po raznim predjelima u njihovoj ponudi možete naći desetak vrsta meda, a uz med i brojne proizvode na njegovoj bazi kao što su propolis, cvjetni prah, voštane svijeće, alkoholna pića od meda i na bazi meda mednu rakiju, višnjevac i orahovac s medom. Danas su jedni od najvećih proizvođača meda i proizvoda od meda u Hrvatskoj.

– Sve što proizvedemo uspijemo i prodati, takvo je stanje i na hrvatskom tržištu, za razliku od nekih godina ranije, kada je bio viška za izvoz, danas izvoz meda gotovo da i ne postoji. Naše tržište pojede sve što se proizvede, a uvozimo kineski med. Nažalost, zlatne godine za nas pčelare su prošlost i moramo se s tim pomiriti i zaboraviti, nije to toliko zbog tržišta nego klimatskih promjena i oscilacija temperature. Pčele su osjetljive i ne odgovara im ni kad je hladno ni kad je vruće, a priroda je u zadnje vrijeme na našem podneblju postala dosta neuračunljiva – kaže Mladen.

Navodi kako je med jedan od rijetkih proizvoda koji u moru poskupljenja nije pratio inflaciju. Cijena mu je usprkos tome što su poskupjele ambalaža, gorivo i šećer ostala ista, a u nekim slučajevima i pala.

Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija

– Morat ćemo nešto po tom pitanju poduzeti, ne znamo još kada i kako, ali stanje je pomalo kritično. Mi nudimo vrhunsku kvalitetu, potvrda tome su i ove nove medalje. S druge strane, više od 20 godina sve naše proizvode punimo u visoko higijenskim uvjetima u registriranoj punionici meda. S vremenom smo proširili asortiman. Naši proizvodi su godinama priznati i prepoznati od naših kupaca, a kvaliteta je dokazana i na ocjenjivanima posljednjih 20 godina, gdje smo primili brojna priznanja i nagrade. Na natjecanjima i ocjenjivanjima meda u Hrvatskoj i Sloveniji smo primili više od 50 nagrada, priznanja te zlatnih i srebrnih medalja. Najviše za med, ali i za ostale proizvode, naša Medna rakija bila je dvije godine uzastopno šampion kvalitete i proglašena je najboljom mednom rakijom u Hrvatskoj – kaže Mladen.

Osim u Parizu priznanje za med dobili su 2019. godine kada su sudjelovali na najvećem svjetskom ocjenjivanju meda, LIHA 2019 u Londonu. Tu su također bili jedini iz Hrvatske u konkurenciji 142 uzoraka iz 30 država cijelog svijeta i osvojili tri zlatne medalje za kvalitetu meda.

– Naš med od bagrema, lipe i velebitskog vrijeska je na tom ocjenjivanju po sortama bio najbolji na svijetu. Tim nagradama je potvrđena kvaliteta našeg meda, ali to je potvrda i za cijelo hrvatsko pčelarstvo da imamo uvjete za vrhunsku kvalitetu te da se možemo mjeriti s najboljima na svijetu. Mi imamo jako dobre uvjete za proizvodnju. Iako nemamo uvjete za veliku količinu, nadoknađujemo to raznovrsnošću i kvalitetom jer imamo tri klimatska područja, svako sa svojim klimatskim karakteristikama i bogatim, raznovrsnim biljnim svijetom – kaže on.

Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Na pitanje kakva nas sezona očekuje, s obzirom na to da je zima bila blaga, kaže da kako sada stvari stoje ne očekuje prevelike gubitke. No budući je riječ o tvornici pod vedrim nebom, iznenađenjima nikad kraja. Većinom su gubici vezani uz nemar pčelara i tome se lako može stati na kraj.

– Broj pčela prepolovio se zbog klimatskih promjena, tretiranja biljaka i trovanja herbicidima i pesticidima, ali kod nas u pravilu nije bilo gubitaka – navodi te podsjeća na godine kada je zbog obilnih kiša u vrijeme cvatnje paša bagrema, ipak, podbacila.

– To se nekada u vrijeme kad su moji djed i otac vodili biznis nije događalo, ali upravo to su nam donijele već spomenute klimatske promjene. Na nama je da se prilagodimo želimo li opstati, a za sada im uspješno odolijevamo – kazao je na kraju Mladen.

Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Med Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

NEMA ČEGA NEMA

Više od mjesec dana Golčani će bogatim programom obilježavati općinski rođendan, doznajte detalje i pridružite im se u slavlju

Općina Gola ove je godine pripremila bogat program proslave općinskog rođendana. Slavlje je već počelo proteklog vikenda u Art centru...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti