tartufi u Podravini

FOTO Nova sjajna ponuda kloštranskog restorana Royal rezultat je suradnje dugogodišnjih prijatelja Ivice Korena i sjajnog kuhara Matije Patačka

Za Podravinu karakteristična jela jesu domaća perad, divljač i mesne zimske radosti, krvavice (čurke), kobasice i takva tradicija. Ista je prezentirao ljudima na moru, a oni jedno ne mogu nikako probaviti.

12:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Teško je pronaći nekog tko ne voli dobro pojesti ili popiti. Ili i jedno i drugo, jedno s drugim. Uz seks, hrana je u samom vrhu podražaja koji u našem tijelu izazivaju osjećaj sreće. Osobe koje fino kuhaju oduvijek su bile i bit će na cijeni. Tako cijena posljednjih godina raste Matiji Patačku, sjajnom kuharu iz Ferdinandovca koji u dugo usko surađuje s poznatim kloštranskim restoranom Royal i vlasnikom Ivicom Korenom.

– Od malih nogu hodao sam po fišijadama. Prve tajne zanata pokazao mi je tata, krenuli smo s gulašom i fišem. Odmalena sam htio biti kuhar, išao sam u kuharsku školu s namjerom da budem ovo što jesam, kuhar. Karijera je krenula u rodnom mjestu Ferdinandovac u pizzeriji San Fernando i onda sam otišao na more. Bilo je to prije 12 godina – počinje Matija.

U Trogiru u restoranu Riva učio je od poznatog hrvatskog kuhara sa svjetskom reputacijom, Dragana Grbića, koji ima svoje kuharice. Grbić je u Šangaju za svoju kuharicu osvojio treće mjesto u konkurenciji preko 700 prijavljenih. S njim je svaku zimu po mjesec dana imao obuku.

– To su radionice u kuhinji, on je svoja autorska jela prenosio na mene, a ja pak na svoje kolege u kuhinji. Danas najbolje pripremam i najviše volim pripremati divljač, a između ostalog sam i lovac. Divljač je najbolje pripremiti na crnom vinu s malo mediteranskog začinskog bilja – otkriva on dodavši kako je u Trogiru u restoranu Riva bio šef kuhinje četiri godine. Njegovo oličje je tanjur koji dođe pred gosta. Imao je nebrojeno situacija da ga gost zove k stolu.

Foto: Matija Gudlin
Salata od piletine // Foto: Matija Gudlin

Dok te gost pozove k stolu onda si ti od kuhinje do stola moraš razmišljati jel’ dobro ili loše. Nikad nije bilo loših komentara, ako sam primijetio da jelo nije sjajno, ponovili smo ga – priča nam kuhar Patačko te govori kako pravi kuhar nema svoje radno vrijeme, pogotovo nekakav šef, ako mu je stalo do posla i restorana u kojem radi.

Za Podravinu karakteristična jela jesu domaća perad, divljač i mesne zimske radosti, krvavice (čurke), kobasice i takva tradicija. Ista je prezentirao ljudima na moru, a oni jedno ne mogu nikako probaviti.

Čurke su nepriznate, a naše domaće kobasice svi vole. Nažalost je došlo do toga da se one nigdje ne mogu kupiti – govori on kako dišu ‘morski’ ljudi.

Matija je sretno oženjen s Renatom s kojom je čak išao u osnovnu školu. Ljubav su pronašli nekoliko godina kasnije, a iz ljubavi rodio se sin Patrik. Kod kuće zajedno kuhaju i imaju tendenciju kuhati što više domaćeg. Sve što mogu od mesa i povrća kupuju po selu.

Foto: Matija Gudlin
Svinjski lungić u umaku od tartufa // Foto: Matija Gudlin
Spoj modernih jela i tradicije

Danas surađujem s restoranom Royal i vlasnikom Ivicom Korenom kako bi smo pružili moderniju ponudu. Royal se bazira na naša tradicionalna jela, a sada smo uveli malo bolje pizze i proširili mesnu ponudu. Radi se o piletini s gorgonzolom, laganom obroku ciljanom za žensku populaciju. Da razbijemo monotoniju s pizzama ubačena je pizza s tartufima, rukolom i mozzarellom. Kako ne bi smo otišli ‘predaleko’, stavili smo i kulen gore – predstavlja nam Matija novitete u Royalu.

‘Pojačana’ je salata od piletine s sotiranim listićima badema kako bi bila šarolika i bolja, a piletina je pripremana na umaku Worcester. Kako bi imali prave komade mesa ubacili su i svjetski poznati komad T-Bone steaka. Servira se s pekarskim krumpirom i buket salatom, kao i novouvedeni Rib-eye steak.

Foto: Matija Gudlin
Rib-eye steak // Foto: Matija Gudlin
Oči prve jedu

Novost je svinjski lungić s umakom od tartufa koji su ujedno i naribani po mesu, a upravo je to jedan od naših favorita. Kao prilog dolazi pire od krumpira s umakom od mrkve i brokule koji se sjajno upotpunjuju. Svakako je to nešto što morate probati sami, jer riječi ne mogu dočarati sve što vas čeka.

Za sve one koji vole tradiciju i nešto slano uz dobro vino tu je Seljačka plata. U prijevodu, pogačice sa sirom uz koje ide špek, čvarci, pršut, pikantni sir, luk i domaće kobasice. Za prste polizati. Sve to može se s kombinirati sa sjajnim vinima koje Vinarija Koren dugo pravi. Na ponudi imate domaću graševinu, chardonnay, kerner i frankovku.

Foto: Matija Gudlin
Seljačka plata // Foto: Matija Gudlin

Restoran Royal želi zakoračiti u novi, moderniji svijet u istom trenu ne odrekavši se tradicije. Čini nam se kako su to uspjeli jer nakon mnogo godina uveli su fine novitete u svoju ponudu. Svaki dobar restoran ima i priču koju priča, a gostoprimstvo koje nas je dočekalo bilo je na zavidnom nivou. Ono čega ne nedostaje u Royalu jest toplina.

Vrijedi istaknuti i dugogodišnjeg glavnog kuhara restorana Royal Zlatka Malčeca kojem idu velike zasluge u održavanju duge tradicije i imena Royal. Zahvaljujući njemu, ovaj obiteljski restoran nudi vam od ugođaja do sve kvalitetnije ponude jela.

Ono što se svakako ističe jesu tartufi, poznate skupocjene gljive kojih nema u našem kraju. Barem ih nije bilo do sada. Zahvaljujući Royalu, jela s tartufima možete isprobati u restoranu Royal u Kloštru Podravskom.

Za sve to ‘kriva’ je plodna suradnja dugogodišnjih prijatelja Ivice i Matije, njih dvoje spoj su iskustva i mladosti koji je Royalu donio novitete. Još vam jednom najtoplije preporučamo da posjetite Royal. Matija Patačko uskoro odlazi na brod gdje će ove sezone sretnima činiti goste koji se odluče na krstarenje, ali za sobom ostavlja prefinu hranu.

Svaki kuhar stvara svoju priču i svoja jela, a tko zna, možda Matija dogodine donese nešto novo. Mi jedva čekamo njegov povratak.

 

 

čitam...
Loading...