zaželi - provedi 2

FOTO Općina Virje nastavlja s pomoći starijima i nemoćnima, devet žena još će godinu dana brinuti o 70 korisnika

Trajat će 12 mjeseci, a u potpunosti je financiran europskim sredstvima. U samom uvodu konferencije voditeljica projekta Kristina Filipović predstavila je okupljenima pojedinosti projekta.

14:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

U samom centru Virja, u novoobnovljenom Društvenom domu danas je održana početna konferencija projekta Zaželi – provedi! 2. Radi se o nastavku istog takvog projekta koji je završio prije tri mjeseca, projekta u kojem devet žena pomaže 70 korisnika, redom starijih i nemoćnih, kojima je otrebna potpora i podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pomoć u kućanstvu te potrebna pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji. Također, u okviru projekta korisnicima se osiguravaju mjesečni paketi higijenskih i kućanskih potrepština.

Trajat će 12 mjeseci, a u potpunosti je financiran europskim sredstvima. U samom uvodu konferencije voditeljica projekta Kristina Filipović predstavila je okupljenima pojedinosti projekta koji je vrijedan 781 020 kuna. Načelnik Mirko Perok prvi se obratio okupljenima.

– Hvala partnerima, ovo je bitan projekt za žene, ali i za korisnike kojih ima puno. Uspješno smo proveli prvi projekt, nadam se da ćemo i drugi. Sve je to zahvaljujući vama ženama koje ste prisutne u projektu. Pružile ste veselje našim starijim i nemoćnim osobama. Hvala vam i u njhovo ime.

U međuprostoru između dva projekta, završetka prvog i početka drugog mi nismo zaboravili na žene i korisnike. Sami smo financirali ta tri mjeseca. Socijalno smo osviještena općina, ovo je izuzetno dobar program – rekao je Perok.

Rad sa korisnicima usmjeren je na pomoć u pripremi obroka, brigu o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava i potreba, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, razgovor i druženje. Iznos odobrenih sredstava obuhvaća, osim plaća žena, i trošak upravljanja projektom, nabavu opreme za žene, njihove radne odjeće i obuće te trošak nabave osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština za korisnike mjesečno tijekom 12 mjeseci brige o korisnicima.

Župan Koren istaknuo je kako je često u Virju, bilo da se radi o početnim ili završnim konferencijama.

U Virju je posebno naglašena istinska skrb o ljudima kojima je to potrebno. To se vidi u malom detalju, upravo u ovih tri mjeseca između dva projekta, kad je općina preuzela trošak na sebe. U 15 godina nisam čuo negativan komentar o ovom projektu – izjavio je župan i čestitao svima na dobro obavljenom poslu.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.