SAKRALNI OBJEKTI

FOTO Potres u crkvi u Gornjem Dubovcu uništio znamenite orgulje, mise se ne mogu održavati

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako će oštećenja biti prijavljena na natječaje sanacije i obnove kulturnih spomenika.

14:29h
0
Foto: Grad Križevci

Godina 2020. zaključena je potresom koji je najviše pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ali i Podravinu te Prigorje, kao i velik dio ostatka Hrvatske.


Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn danas je, stoga, obišao crkve u Gornjem Dubovcu i Malom Ravnu koje su pretrpjele oštećenja. S velečasnim Zvonimirom Roginom uvjerio se kako je crkva Sv. Margarete u Gornjem Dubovcu neupotrebljiva. Mise se ne mogu održavati, a stradale su i orgulje o čijoj se obnovi razgovaralo s biskupijskim povjerenikom za orgulje Markom Đurakićem. U Malom Ravnu se, pak, nalazi crkva Presvetog Srca Isusova i sv. Ladislava. Rogina je potvrdio kako statika u njezinu slučaju nije ozbiljnije stradale, zbog čega se mise mogu provoditi.

Gradsko vodstvo poručuje kako je riječ samo o dijelu oštećenih sakralnih objekata, navodeći i primjere crkve u Apatovcu ili one Majke Božje Koruške. Rajn je istaknuo kako će oštećenja biti prijavljena na natječaje sanacije i obnove kulturnih spomenika.

čitam...