Županijska skupština

FOTO Prepirke oko umirovljenika još traju, Lacković: Sufinanciramo one koji su došli iz Njemačke i dali 10.000 maraka za privatni Dom, Koren: Kad bi svi dobili novac, svatko bi dobio po 10 kuna

Podsjetimo, najniže mirovine, do 2300 kuna, dobit će najviši iznos subvencije od 400 kuna mjesečno, oni s mirovinom od 2300 do 3200 dobit će 300 kuna subvencije, a oni s mirovinom od 3200 do 3800 kuna subvencioniraju se s 200 kuna mjesečno. Odluka kreće od 1. srpnja.

19:05h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na devetoj sjednici Županijske skupštine povela se burna rasprava oko odluci za sufinanciranje smještaja umirovljenika u privatnim domovima, odnosno pružanje novčane pomoći onima koji nisu smješteni u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, koji je pod nadležnošću Županijske uprave.

Odlukom se namijenilo 300.000 kuna za 104 umirovljenika koji su smješteni u pet u privatnih ustanova, kako bi se, po obrazloženju, približili onim umirovljenicima koji imaju niže cijene u županijskom Domu.

Neki od vijećnika oštro su kritizirali takvu odluku jer smatraju da nije u redu pogodovati jednom dijelu starijih stanovnika županije, a druge izdvajati iz odluke.

– Je li se pokušala napraviti projekcija za one koji su u obiteljskim domovima, koji mogu primati do 20 ljudi. Tu se radi diskriminacija u odnosu na mjesto gdje su smješteni, onima u boljem standardu se još i pomaže, a onima u lošijem ne – smatra Željko Lacković.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

Kao i više puta dosad, odluku je podržao predsjednik Županijske skupštine i HSU-a Željko Pintar.

– Zadovoljan sam jer smo prije godinu dana tražili tu odluku, između ostalih. Mogu zahvaliti izvršnoj vlasti, ovo je pionirski projekt. Niti jedna županija to nije učinila. Razmišljamo da se kasnije prema mogućnostima u proračunu pomogne i neke udomitelje, no trenutno smo sretni da možemo pokrenuti ovaj kotač – zadovoljan je Pintar.

To je isprovociralo repliku Lackovića, koemu se nije svidjelo privatiziranje zasluga za tu odluku te ističe da su u privatnim domovima ionako smješteni oni koji imaju dovoljno novaca da im ne treba sufinanciranje.

Željko Pintar // Foto: Sanjin Bojić

– Smatram da ste pohvalom župana politizirali neprimjereno, pripisivali ste to vašem političkom djelovanju. Budite svjesni da želite sufinancirati one koji su u našim ustanovama iz raznih zemalja, a ne naše ljude. Zašto netko tko je dao nekome 10 tisuća maraka da dođe ovdje u dom i došao iz Njemačke može biti sufinanciran, a oni drugi ne? To je čisto politikantstvo, borite se za 100 umirovljenika koji su smješteni u privatne ustanove – uporan je bio Lacković.

Laburist Siniša Kavgić naglasio je da je 409 gerontodomaćica u županiji nije dovoljno za sve one koji trebaju skrb te da bi se trebalo i na tom području poraditi. Uključio se i SDP-ov Marko Fucak, koji je ‘bocnuo’ i predsjednika skupštine Željka Pintara.

– Gospodine Pintar, vas županija financira sa 3200 kuna mjesečno, a vi biste dali 300.000 kuna za 104 osobe, to je mizerija. Jeste li donijeli kakav zaključak na sastanku o poskupljenju županijskog doma? To očito nikad nećemo vidjeti jer bi to ugrozilo vašu poziciju u skupštinu i vašu naknadu od 3200 kuna – rekao je Fucak.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Na kraju je župan Darko Koren nastojao uvjeriti prisutne da ovo nije idealna mjera, no da se mora negdje početi te bi stoga bilo svima od koristi donijeti odluku o sufinanciranju kao što je i predložena.

– Empatija i osjećaji mogu biti vrlo opasno oružje, a sektor socijale bojno polje primjereno za to oružje. Činjenica je da se ovdje svi bavimo politikom pa tako i ova tema ne može biti lišena politike. Svi vodimo svoje politike kroz raspravu. Često se sjetim misli jednog dužnosnika koji je rekao da ga nikad nije koštalo nešto što nije rekao. Ja bih to dopunio, čim pokušaš nešto napraviti, evo kritike i otpora. Mi smo kroz sektor socijale pokušali pronaći optimalan model da pomognemo starijim osobama. Naravno da je prva i zadnja točka masa sredstava koju imamo u proračunu, ove godine je to 300.000 kuna. Pozivam one koji kritiziraju, pripremite jedan program za taj novac koji će pomoći svima. Bezbroj kombinacija smo pokušali prije ovog rješenja, koje nije idealno, ali negdje morate podvući crtu. Kada bismo proširili obiteljskim domovima, trebalo bi nam 10 milijuna kuna, ili da svaki umirovljenik dobije 10 kuna – zaključio je Koren.

Odluka je izglasana većinom glasova skupštinara.

Podsjetimo, najniže mirovine, do 2300 kuna, dobit će najviši iznos subvencije od 400 kuna mjesečno, oni s mirovinom od 2300 do 3200 dobit će 300 kuna subvencije, a oni s mirovinom od 3200 do 3800 kuna subvencioniraju se s 200 kuna mjesečno. Odluka kreće od 1. srpnja.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić